Detection of calcium deficiency and physiological status in strawberry leaves using deep learning
Çilekteki yapraklarındaki kalsiyum eksikliği ve fizyolojik durumun derin öğrenme kullanılarak tespit edilmesi
- Tez No: 655957
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deep leaning, Convolutional neural network, Strawberry disorder, Artificial intelligence, Machine learning, Deep leaning, Convolutional neural network, Strawberry disorder, Artificial intelligence, Machine learning
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bitkilerdeki hastalıkları, bozuklukları ve fizyolojik değişiklikleri tespit etmek, mahsulün zarar görmesini önlemek ve gıda üretimini artırmak için önemlidir. Bu çalışmada, çilek bitkisinde kalsiyum eksikliği ve klorofil eksikliğine bağlı fizyolojik bir değişikliği tespit etmek için bir CNN ağı önerilmiştir. Önerilen model ile performanslarının karşılaştırılması amacıyla bazı bilinen modeller üzerinde transfer öğrenme yöntemi uygulanmıştır. Modelleri eğitmek için kullanılan veri seti bir seradan çilek bitkisinin yapraklarının fotoğraflanması ile oluşturulmuştur. Ayrıca, veri seti“sağlıklı yaprak”,“kalsiyum eksikliği olan yapraklar”ve“yaşlı yapraklar”(klorofil eksikliği) olmak üzere 3 sınıf farklı sınıftan toplam 1955 görüntü içermektedir. Sınıflandırma iki aşamada yapılmıştır, sağlıklı yaprak ve kalsiyum eksikliği olan yaprakların kullanıldığı ikili bir sınıflandırma, ikinci aşamada ise yaşlı yapraklar eklendikten sonra çoklu sınıflandırma yapılmıştır. Önerilen modelin, kullanılan transfer öğrenme modellerinden daha yüksek olan % 98,97'lik bir doğruluğa ulaştığı gösterilmiştir. Ayrıca öğrenme oranının önerilen modelin performansı üzerindeki etkisi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Detecting diseases, disorders and physiological changes in plants is important to prevent crop damage and increase food production. In this work, a CNN network is proposed to detect calcium deficiency and a physiological change related to chlorophyll deficiency in strawberry plant. Transfer learning is applied to some common benchmark models to compare their performance with the proposed model. A dataset of images of strawberry leaves was collected from a greenhouse and used to train the models. Moreover, the dataset contains 1955 images for 3 different classes that are“healthy leaves”,“leaves with calcium deficiency”and“old leaves”(lack of chlorophyll). The classification was done in two stages, a binary classification in which healthy leaves and leaves with calcium deficiency were used, the second stage involved multi-class classification after adding old leaves. It has been shown that the proposed model achieved an accuracy of 98.97% which is higher than transfer learning models which are used. In addition, effect of learning rate on the performance of the proposed model was discussed.