Some sliding mode control applications in brushless DC motor and pH systems
Fırçasız DC motorlar ve pH sistemlerinde bazı kayan kipli denetim uygulamaları
- Tez No: 90690
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU, PROF. DR. CANAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Denetim, Kayan Kipli Denetim. Yapay Sinir Ağı, Bulanık Mantık Tabanlı Denetim, Dizge (Sistem) Tanılama. pH Sistem, Fırçasız Doğru Akım Motoru VI, Intelligent Control, Sliding Mode Control, Artificial Neural Networks, Fuzzy Control, System Identification, pH System, Brushless DC Motor. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz FIRÇASIZ DC MOTORLAR VE pH SİSTEMLERİNDE BAZI KAYAN KİPLİ DENETİM UYGULAMALARI Kaffashi, Farhad Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Canan Özgen Aralık 1999, 92 sayfa pH nötralizasyon sistemi, pH seyreltme sistemi ve fırçasız doğru akım motoru için değişik akıllı denetim yapılan önerilmiştir. Bulanık mantık, kayan kipli ve karma denetim metodları (bulamk-kayan kipli, kayan kipli-yapay sinir ağı ve sistem tanılamalı kayan kipli denetim) gibi farklı kontrol yapıları çalışılmıştır. Benzetim çalışmalarında literatürde var olan sistem modelleri kulanılmıştır. Kayan kipli denetim sınır katmam ve uyarlanır terim ile tasarlanmıştır. pH sistemleri için tasarlanan deneticiler istek değeri izleme, bozan-etken bastırma ve robust durumları için denenmiştir. Aynı şekilde fırçasız doğru akım motoru için tasarlanan denetleyiciler de konum kontrol probleminde istek değeri için denenmiştir.Benzetim sonuçlarına göre kayan kipli deneticilerin performansı pH sistemleri ve fırçasız doğru akım motoru için öteki deneticilerden daha üstündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME SLIDING MODE CONTROL APPLICATIONS IN BRUSHLESS DC MOTOR AND pH SYSTEMS Kaffashi, Farhad M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Canan ÖZGEN December 1999, 92 pages Different intelligent control architectures are suggested for the control of pH neutralization system, pH dilution system and brushless DC motor. Different control structures such as fuzzy logic, sliding mode and hybrid control techniques (fuzzy-sliding mode, sliding mode with artificial neural network and sliding mode with system identification) are studied. Models from the literature are used in simulation studies. The sliding mode control is designed by using boundary layer and adaptive term. The controllers designed for pH systems are tested for set-point tracking, disturbance rejection conditions and robustness issues. Similarly the designed controllers tested for position control of brushless DC motor. mSimulation results indicate that sliding mode controllers have superior performance to other controllers in the pH control systems and in the control of brushless DC motor.