TOPİKAL ANESTEZİ VE İNTRAKAMERAL LİDOKAİN UYGULAMASIYLA YAPILAN FAKOEMÜLSİFİKASYON CERRAHİSİNİN SONUÇLARI
THE RESULTS OF PHACOEMULSİFİCATİON SURGERY USİNG TOPİCAL ANESTHESİA AND İNTRACAMERAL LİDOCAİNE
  1. Tez No: 656102
  2. Yazar: SEBAHATTİN TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: UZMAN AHMET İÇAĞASIOĞLU, PROF. DR. ÖMER FARUK YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: topical anesthesia, phacoemulsification complications, intracamaral lidocaine, astigmat
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Prof.Dr.N.Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
AMAÇ: Kliniğimizde topical anestezi ile yapılan fakoemülsifikasyon cerrahisinin intraoperatif ve postoperatife komplikasyonlarının değerlendirilmesi. GEREÇ VE YÖNTEM: 1 yıl içinde tek cerrah tarafından yapılan 130 hastanın 150 gözü-ne proparacaine damla anestezi uygulanıp, ön kamaraya preservandan arındırılmış lidocain anestezisi uygulan-mış, korneal kesili fakoemülsifikasyon cerrahisi ve göz içi lens uygulaması yapılmıştır. Komp-likasyon ve görme keskinliği değerlendirilmeleri cerrahi anında, 1. Gün, 1.hafta, 1.,3.,6., ve 9. aylarda yapılmıştır. BULGULAR: Tüm cerrahi vakalar topikal anestezi ve intrakamaral lidokain anestezi tekniğiyle başarılı bir şekilde bitirilmiştir. İntraoperative komplikasyonlardan arka kapsül rüptürü 8 vaka-da (%5) vakada görülmüş, korteks/nükleus parçasının vitre içine düşme komplikasyonu ise 2 vakada (%1,3) gerçekleşmiştir. Postoperatif komplikasyonlardan arka kapsül kesafeti 7 vakada(%4.6), medikal tedavi ile geçen kornea ödemi 21 vakada(%14) tespit edilmiştir. 3 vakada (%2)vizyon artışı saptanmazken, diğerlerinde artış tespit edildi. SONUÇ: Retrobulber ve subtenon anestezi tekniğinin ciddi(göz küresi rüptürü, optik sinir hasa-rı gibi…) komplikasyonlarında korunmak için topical anestezi tekniği deneyimi artan cerrahlar tarafından başarıyla kullanılabilir. ANAHTAR KELİMELER: Topikal anestezi,fakoemulsifikasyon komplikasyonlar,astigmat intrakamarel lidokain. [email protected]
Özet (Çeviri)
Objecti-ves: The aim of this study is to evaluate intraoperative and post operative complications of phacoemulsification using topical anesthesia in our clinic. Materials and Methods: 150 eyes of 130 patients underwent phacoemusification and intraocular lens implantation surgery with corneal incision using topical proparacain and intracamaral preservan free lidocain by the same surgeon in one year. The evaluating complications and visual acuity has done intraoperative and postoperative 1.day ,1.week,1.month,3.month,6.month and 9.month. Results: All cases finalized succesfully using topical anesthesia and intracameral lidocaine anesthesia. İntraoperative complications: posterior capsul perforation 8 cases (5%), dropped nucleus/cortex fragmans in vitreus in 2 cases(1,3%) observed. Postoperative complications include: posterior capsul opacification in 7 cases (4,6%) corneal edema in 21 cases (%14) which was treated with medical drops. Except 3 cases improvment of vision was observed in all cases. Conclussion : Topical anesthesia technic can be used succesfully by experienced surgeons for avoiding the serious complications of retrobulber and subtenon anesthesia like retrobulber hemorrhage globe rupture and optic nerve injury.