Coğrafi bilgi teknolojileri ve akıllı uygulama teknolojileri ile kırsal kalkınmanın değerlendirilmesi
The evaluation of rural development through geographical information and smart application technologies
  1. Tez No: 656120
  2. Yazar: LEVENT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH HALİL EMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Engineering Sciences, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Akıllı Tarım, Tedarik Zinciri, Coğrafi Bilgi Sistemi, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka ve Blok Zincir, Rural Development, Smart Agriculture, Supply Chain, Geographic Information System, Internet Of Things, Artificial Intelligence, Blockchain
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Ekonomisi tarımsal üretime dayanan kırsal bölgelerin, kalkınmasında etkili olacak önemli bileşenler üretim, sürdürülebilir tarım ve tedarik zinciridir. Kırsal kalkınmada, yeni yaklaşımlarla birlikte, geleceğe yön veren yeni teknolojiler ile bilginin üretilmesi, yaygınlaştırılması ve kullanılmasına ilişkin çeşitli disiplinlerden aktörlerin yer aldığı dinamik ve karmaşık bir bilgi ağı sistemi ile yenileşen tarımsal üretim modelli oluşturulmalıdır. Teknolojinin kırsal alanlarda insan odaklı sürdürülebilir akıllı tarım uygulamaları ile bilgiye dayalı, sürdürülebilir büyüme ve gelişme süreçlerinin benimsendiği yenileşim çalışmalarına örnek bir tarımsal üretim modeli geliştirilmesi çalışmada amaçlanmıştır. Teknolojide yaşanan gelişmeler doğrultusunda Endüstri 4.0'ın dünyaya kazandırdıklarından tarım sektörü de büyük oranda faydalanmaktadır. Son yıllarda hızlı gelişen ve yaygınlaşan nesnelerin interneti, blok zincir, yapay zeka, uzaktan algılama ve görüntü işleme teknikleri ve coğrafi bilgi sistemleri ile oluşturulan bütünleşik sistemler tarımsal üretim alanında aktif olarak kullanılmaktadır. Çeşitli teknikler yardımı ile toplanan toprak ve meteoroloji verilerine ek olarak uydu sistemlerinden ve insansız hava araçlarından da elde edilen yüksek çözünürlükte görüntüler karar destek platformlarına aktarılarak yapay zeka desteği ile dinamik olarak üretim süreci için durum tespiti ve çözüm önerileri yapabilmektedir. Ayrıca, blok zincir teknolojisinden yararlanılarak önerilen tarım modelinde; tedarik zinciri üzerindeki aktörler arasında oluşturulan bilgi ağının, akıllı sözleşmelerden yararlanılarak bilgi ve ürün akışının şeffaf ve güvenilir bir şekilde aktarımı sağlanarak, tarımsal verimlilik ve rekabet gücünün arttırılması, sürdürülebilir ekonomik büyüme, sınırlı toprak ve su kaynaklarının etkin kullanılması, gıda güvencesi, iklim değişikliği, kırsal yoksulluk, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, gıda gereksiniminin karşılanması gibi ekonomik, sosyal ve çevresel konuların gelişimine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Kırsal kalkınma ile akıllı tarım bileşenleri (Coğrafi Bilgi Sistemleri, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, İnsansız Hava Araçları ve Blok Zincir) arasındaki çok boyutlu ve çok aktörlü ilişkinin bir model üzerinden kırsal alanların tarımsal üretime dayalı ekonomik yapısı geliştirilerek, ekonomik faaliyetleri çeşitlenen, yerel ya da uluslararası pazar üzerinden ticari ilişkiler kurarak ağ odaklı işbirliklerin yapıldığı rekabetçi alanlar haline getirilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The most crucial elements in the development of rural lands that rely on agriculture are agricultural production, sustainable agriculture, and supply chains. A new agricultural production model with a dynamic and complex multidiciplinary network of information must be formed in rural development in line with new approaches and the latest technology. Through human-oriented smart agricultural applications and renewal activities that embrace development processses that embrace smart, sustainable growth and development, an example agricultural model is intended to be created. In accordance with developments in technology, the agriculture sector has also been benefiting from the advancements introduced by Industry 4.0. In recent years, integrated systems formed by putting together the internet of things, block chains, artificial intelligence, remote sensing, image processing techniques, and geographical information systems have been actively used in agriculture. In addition to soil and meteorological data gathered through different techniques, high-resolution images acquired from satellite systems and drones are transferred to decision support systems to create status reports and solution offers. Furthermore, in the agricultural model formed with the support of block chain technology, by ensuring the transparency of the flow of information and product through the parties involved in the supply chain through smart contracts, contributions are aimed to be made in economic, social, and environmental fields such as agricultural efficiency and competitiveness, sustainable economical growth, the efficient use of limited soil and water resources, food safety, climate change, rural poverty, improvement of life standards. The agriculture-based economical structure of rural lands is intended to be improved through a model that improves the multidimensional and multiparty connection between rural development and components of smart agriculture (geographical information systems, the internet of things, artificial intelligence, drones, and block chain) in order to create competitive areas with a higher variety of economical activities in which network-oriented connections are made within local or international markets.