Süt dişlerin dışsal renklenmelerinde kullanılan polisaj yöntemlerinin oluşturdukları yüzey pürüzlülükleri açısından karşılaştırılması
Comparison of polishing methods used in extrinsic discolouration of primary teeth in terms of surface roughiness
- Tez No: 656251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH DOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: AFM, eksternal renklenme, polisaj, pürüzlülük, süt diş, AFM, external coloration, polishing, roughness, primary teeth
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yüzey pürüzlülüğü diş yüzeyinde bakteriyel yapışmayı, biyofilm büyümesini, plak oluşumunu ve buna bağlı renklenmeyi etkileyen başlıca faktörlerden biridir. Hatalı polisaj uygulamaları diş yüzeylerinde biyofilmleri ortadan kaldırırken pürüzlülüğü artırabilir ya da pürüzlülüğün azalmasına katkıda bulunmayabilir. Bu çalışmada pomza ve lastik fırça, Septodent Détartrine ve polisaj lastiği, Kerr Cleanic ve polisaj lastiği, Shofu Mersaage Regular ve polisaj lastiği kullanılarak; yapılan polisajların değerlendirilmesi için örnekler hazırlanmıştır. Polisaj öncesi ve sonrası pürüzlülük ölçüm ve görüntülemeleri atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile yapılmıştır. Çalışmamızda toplam 88 adet süt molar diş kullanılmıştır. Polisaj öncesi tüm örnekler AFM ile taranmıştır. Taranan örnekler her grupta 22 örnek olacak şekilde dört gruba ayrılmıştır. Örneklere üretici firmaların önerileri doğrultusunda polisaj işlemi uygulanmıştır. Polisaj sonrası örnekler ilk taramayla aynı olacak şekilde tekrar taranmış yüzey pürüzlülüğünü ifade eden Ra (average roughness) değerleri hesaplanmıştır. İstatiksel analiz için, Shapiro-Wilk normalite testi ve genelleştirilmiş lineer modeller testleri uygulanmış ve p 0,05). Elde edilen verilere göre, süt dişi renklenmelerinin tedavisinde uygulanan polisaj işlemleri yüzey pürüzlülüğünü azaltarak tekrar plak oluşumunu dolayısıyla renklenmeyi azaltacaktır. Polisaj işleminde kullanılabilecek patlar ise, üretici firma talimatlarına uygun kullanıldığında birbirlerine yakın etkinliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
Surface roughness is one of the main factors affecting bacterial adhesion, biofilm growth, plaque formation, and coloration on the tooth surface. Improper polishing may increase roughness or not contribute to a reduction in roughness while removing biofilms on tooth surfaces. In this study, using pumice and rubber cap, Septodent Détartrine and polishing rubber cap, Kerr Cleanic and polishing rubber, Shofu Mersaage Regular and polishing rubber cap; before and after polishing, the roughness measurement and imaging of the samples prepared for evaluating the polishing were examined by atomic force microscope (AFM). A total of 88 primary molar teeth were used in our study. Before polishing, all samples were scanned with AFM. The scanned samples were divided into four groups with 22 samples in each group. The samples were polished with pumice, Septodont Détartrine, Kerr Cleanic, Shofu Merssage Regular in line with the recommendations of the manufacturers. After polishing, Ra (average roughness) values, which express the surface roughness of the re-scanned samples, were calculated so that the samples were the same as the first hatching. For statistical analysis, Shapiro-Wilk normality test and generalized linear models tests were applied and p 0.05). According to the data obtained, polishing processes applied in the treatment of primary tooth discoloration will reduce the surface roughness and reduce the formation of plaque and thus the coloration. It has been concluded that the pastes that can be used in the polishing process have similar effectiveness when used by the manufacturer's instructions.