Sperm sayısı ve hareketliliği normal olgulardaki, normal morfolojisi sıfır, major anomalili ve normali olan örneklerin embriyo gelişim ve gebelik sonuçlarının karşılaştırılması
Compari̇son of the embryoni̇c development and the pregnancy rates of the cases whi̇ch has normal sperm count and moti̇li̇ty but major abnormal morphology
  1. Tez No: 656261
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ PABUÇCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, sperm morfolojisi, gebelik, teratazoosperm, Infertility, Sperm morphology, Pregnancy, teratozoopermia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
İnfertilite, çiftlerin 1 yıl korunmamasına rağmen gebe kalamamasıdır. Çiftlerin infertilite nedenlerini ortaya çıkarmak için kadın ve erkek infertilitesi olarak ikiye ayırıp, öncelikli olarak semen analizi ovulasyon araştırması ve tübal açıklığın kontolü amacıyla klinik ve laboratuvar tetkikleri yapılmaktadır. Bu çiftler incelendiğinde, %30-40 erkek faktörünün %40-50 kadın faktörünün ve %25 oranında her ikisine bağlı faktörlerin neden olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca tüm infertilite nedenlerinin %15'ini açıklanamayan infertilite oluşturmaktadır. Kruger kriterlerine göre, %4'ün altında normal morfolojili sperm görülmesine teratozoospermi denir. Spermlerdeki morfolojik anomalilerin şiddetli olması, onun döllenme kapasitesini olumsuz etkilemektedir. Bu tezin amacı; erkeklerin sperm sayısı ve hareketliliğinin normal olmasına rağmen sperm morfolojisi anormal olan, major anomalili olan (globozoosperm, macrochepal sperm, tail stump sperm) görülen vakalarda YÜT (Yardımcı üreme tetkikleri) uygulamalarında embriyo gelişimi ve gebelik sonuçlarının araştırılmasıdır. Bu çalışmaya 2017-2019 yılları arasında Centrum Clinic Tüp Bebek Merkezine başvurmuş 100 hasta dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Infertility is a condition in which there is no pregnancy despite non-protection and regular sexual intercourse. In order to reveal the causes of infertility of couples , semen analysis, ovulation and tubal patency should be controlled by dividing into two as female and male infertility by performing clinic and laboratory tests. When these couples are examined, it is revealed that 30-40% male factor, 40-50% female factor and 25% both related infertility observed. Also , uneplained infertility is seen in 15% of all infertility cases. According to Kruger Criteria, seeing sperm which normal morpology below 4% is called teratozoospermia. The aim of this thesis is investigation of the embryonic development and pregnancy rates of the cases which has normal sperm count and motility but major abnormal morphology (globozoospermia, mecrochepal anomaly, tail stump anomaly). This study included 100 patients who applied to Centrum Clinic IVF Center between 2017-2019