Kişilik özelliklerinin turist memnuniyeti ve sadakati üzerine etkisi: Otel işletmelerinde bir uygulama
Effect of personality traits on tourist satisfaction and loyalty: A research in hotel businesses
- Tez No: 656462
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alanya destinasyonu, Otel işletmeleri, Kişilik özellikleri, Müşteri memnuniyeti, Müşteri sadakati, Alanya destination, Hotels, Personality, Customer satisfaction, Customer loyalty
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma ile otel işletmelerinde konaklayan turistlerin kişilik yapısının incelenip memnuniyet ve sadakat üzerindeki etkisinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma amacına yönelik turizm tesis kapasitesi olarak ve turizm ürünleri bakımından zengin bir bölge olan Alanya destinasyonu seçilmiştir. Nicel araştırma yöntemi uygulanan araştırmada anket yönteminden faydalanılmıştır. Bu doğrultuda Alanya destinasyonu'nda bulunan otel işletmelerinde konaklayan turistlere 432 anket uygulanmış, analize uygun 408 adet anket tespit edilmiştir. Toplanan veriler istatistik paket programı ile analize tabi tutulmuştur.Araştırma sonucuna göre katılımcıların kişilik özellikleri deneyime açıklık, sorumluluk, dışadönüklük, nevrotiklik ve uyumluluk olarak belirlenmiştir. Katılımcıların sorumluluk ve uyumluluk kişilik özelliklerinin turist memnuniyetine anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir. Turistlerin nevrotiklik ve dışadönüklük kişilik özelliklerinin ise turist sadakati üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın son kısmında ise katılımcıların kişilik özellikleri ile demografik değişkenleri arasındaki anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu farklılıklar sorumluluk, uyumluluk ve deneyime açıklık kişilik özelliklerine sahip olmalarında cinsiyet etkili bir faktör olduğu, deneyime açıklık, uyumluluk ve sorumluluk kişilik özelliklerinin yaşa bağlı olarak değiştiği, deneyime açıklık ve nevrotiklik kişilik özelliklerinin milliyete bağlı olarak değiştiği görülürken, katılımcıların nevrotiklik kişilik durumu sergilemesinde medeni durumun etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca katılımcıların, nevrotiklik ve uyumluluk kişilik özelliklerinin eğitim durumuna bağlı olarak değiştiği, sorumluluk, nevrotiklik ve uyumluluk kişilik özelliklerinin gelir durumuna bağlı olarak değiştiği, deneyime açıklık, sorumluluk, dışadönüklük ve uyumluluk kişilik özellikleri otelde konaklama sürelerine bağlı olarak değiştiği, deneyime açıklık, sorumluluk, nevrotiklik, dışadönüklük ve uyumluluk kişilik özelliklerinin seyahat amacına bağlı olarak değiştiğine yönelik anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan bilgiler neticesinde önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Researching is checking the personalty of the guest's, also seeing the difference in between customer satisfaction and loyalty. Thus, related scanning is determined as well as hypotheses. Related to purpose of the research Alanya destination has ben chosen with it's all tourism positiveness and richness considered. All the information is collected from customer surveys. In addition, 432 surveys are applied from the destination of Alanya hotel guests. Furthermore, only 408 surveys has been found helpful related to analyzes. All this data is collected by using statistics app. In conclusion, the characteristics opennes, concientiousness, extraversion, agreeableness and neuroticism are understandably determined with customer satisfaction. In the end neurotic and extrovert characteristics has determined a meaningful loyalty. Finally, those features above and controlled demographic variables are determined and recommendations has been given at the end of survey. Conscientiousnness, agreeableness, openness characteristic was mostly depending on gender of the person. However, openness, agreeableness and conscientiousness was depending on age of the person. Whereas, openness and neuroticism characteristic was showing differences on the nationality of the person. Also, it has been determined that tourists whom had neuroticism characteristics was mostly married people. Furthermore, people that had neuroticism and compatibility characteristics was mostly well educated ones. In addition, conscientiousness, neuroticism and agreeableness characteristics to their incomes, openness, conscientiousness, extraversion and agreeableness to their length of vacation period. Openness, neuroticism, conscientiousness extraversion and agreeableness characteristics to their purposeof the vacation. Lastly, with all the information in hand, suggestions has been given to surveyors at the end of the survey.