Otantiklik problemi ve Heidegger'de otantikliğin zamansallıkla ilişkisi
Problem of authenticity and authenticity with relation to temporality in Heidegger
- Tez No: 656535
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN CAMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Heidegger, otantiklik, Dasein, zamansallık, modernlik, Heidegger, authenticity, Dasein, temporality, modernity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Modernite otantik benlik konusunda tartışmaları da meydana getirmiştir. Modernlik tartışmalarından doğan otantiklik ideali, Romantik perspektif ve varoluşçu felsefe tarafından çeşitli biçimlerde ele alınmıştır. Bu çalışmada otantik benlik idealini ele alan düşünürlerde bu imkânın izi sürülmüştür. Çalışmanın merkezinde ise otantiklik konusunda kendisine dönmenin zorunlu sayılabileceği Heidegger'in felsefesi, özellikle otantiklik-zamansallık ilişkisindeki yorumunun bu probleme katkısı gösterilmiştir. Bu bağlamda, Heidegger'in otantik benlik anlayışı, farklı bir okuma sunarak bu sorunun çözümüne alternatif bir düşünmeyi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Modernity has also brought about debates on the authentic self. The ideal of authenticity which arising from the discussions of modernity has been addressed in various ways by the Romantic perspective and Existentialist philosophy. In this study, this possibility has been traced in thinkers who deal with the authentic self -ideal. In the center of the study, the contribution of Heidegger's philosophy, especially his interpretation in the relationship between authenticity-temporality, which can be deemed necessary to return to him on authenticity, has been shown. In this context, Heidegger's understanding of the authentic self, providing a different reading and an alternative to the solution to this problem.