Uçak ağırlık merkezlerininesnek hesaplama yöntemleri ile hesaplanması
Calculation of aircraft weight centers with soft computing methods
  1. Tez No: 656554
  2. Yazar: ESRA ATİK KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN SARIKAYA BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak ağırlık merkezi, yapay sinir ağı, bulanık mantık, Aircraft center of gravity, artificial neural network, fuzzy logic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Güvenlik ve denge havacılık sektörünün iki vazgeçilmez unsurudur. Uçak ağırlık merkezi ve balans hesabı hem uçuş esnasında hem de uçak bakımı yapılırken oldukça önemlidir. Havacılık alanında yeni gelişmeler olsa da yaşanılan bazı kazaların önüne geçilememektedir. Pek çok bakım kartı gereği uçağı havaya kaldırırken, ağırlık merkezi ve balans hesabının doğru yapılmaması sebebi ile çok ciddi kazalara yol açabilecek uçak denge problemleri yaşanabilmektedir. Bu kazalar bazen geri dönülmez sonuçlar doğurmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte klasik matematiksel hesaplamalar yerini esnek hesaplama yöntemlerine bırakmıştır. Esnek hesaplama literatürü incelendiğinde, bu yöntemin neredeyse her konuya entegre edilebildiği görülmektedir. Literatürde havacılık ve uçak bakımı ile ilgili çalışmalar da mevcuttur. Bu tez çalışmasında uçak ağırlık merkezi esnek hesaplama yöntemlerinden olan yapay sinir ağları ve bulanık mantık ile hesaplanarak sonuçların optimum değerlerde olması amaçlanmıştır. Tez çalışmasında birbirinden farklı bir küçük (Cirrus SR20) ve bir büyük uçak (Boeing737 Jumbo Jet) için ağırlık merkezi problemleri incelenmiştir. Uçak ağırlık merkezinin yerinin doğru tespiti pek çok güvenlik açığını ortadan kaldırmakla birlikte işletmeleri oluşabilecek büyük mali kayıplardan kurtaracaktır. Dolayısıyla kullanılan yöntemlerin etkin sonuçlar üretmesi büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında kullanılan teknikler ile elde edilen sonuçlar bu açıdan detaylı bir biçimde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Security and balance are two essential elements of the aviation industry. Aircraft weight center and balance calculations are very crucial both during flight and while maintaining. Although there are new advancements in the aviation industry, some accidents occurred can not be prevented. While the aircraft lifted due to maintenance cards, balance problems that may lead to severe accidents may occur due to incorrect weight center and balance calculations. These mishaps sometimes have irreversible consequences. With the developing technology, classical mathematical calculations replaced by soft computing methods. When soft computing literature examines, it may be seen that these methods can be integrated into almost any subject. There are also studies on aviation and aircraft maintenance in the literature. In this research, we have estimated aircraft weight center values by utilizing artificial neural networks and fuzzy logic, which are soft computing methods, and aimed that the results are to be at optimum values. The center of weight problems for a small (Cirrus SR20) and a large aircraft (Boeing737 Jumbo Jet) were investigated. Determining the exact location of the aircraft's center of weight will both resolve many operation safety problems and preserve companies from major financial losses. Therefore, it is of utmost importance that the methods used produce effective results. The results obtained with the techniques used are examined in detail in this respect.