Uçak yükleme optimizasyonu
Aircraft loading optimization
  1. Tez No: 213317
  2. Yazar: ALPER DAÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VASFİ EMRE ÖMÜRLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak, kargo, yükleme, optimizasyon, ağırlık merkezi, ağırlık-denge, buluşsal, Aircraft, freight, cargo, loading, optimization, center of gravity, mass and balance, heuristic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kargo uçaklarının yüklenmesi hem toplam ağırlık, hem de ağırlık merkezi dikkate alındığında yolcu uçaklarına göre daha kritiktir. Mevcut yükleme ise insan eliyle yapılmakta, bu yüzden bir takım ekonomik ve zamansal kayıplar oluşmaktadır. Bu çalışmada A310-304F modeli kargo uçağının yükleme optimizasyonu yapılmıştır. Amaç yüklemenin insana dayalı olmaktan çıkartılıp, bilgisayar çözümü ile en emniyetli en ekonomik yüklemenin yapılmasıdır. Asıl çözümde ortaya çıkan amaç ise uçağa mümkün olabildiğince kargo yüklerken, CG'nin de ideale yaklaştırılması ile yakıt tasarrufu sağlamaktır. Çalışmada kullanılan değerler hali hazırda T.H.Y. A.O. `da uçmakta olan kargo uçağından alınmıştır. Yükleme optimizasyonu için buluşsal çözüm algoritması tasarlanmış ve C++'da bilgisayar programı haline getirilmiştir. Program hangi kargoların yükleneceğine ve nerelere yükleneceğine karar vermektedir. Programın güvenilirliğini test etmek üzere, daha önce yüklemeciler tarafından gerçekleştirilen yerleştirmeler bir de programa yaptırılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bilgisayar programı denemelerde daha iyi sonuçlar vermiş ve yüklemenin bu şekilde yapılması halinde hem daha emniyetli, hem de daha ekonomik operasyon yapılabileceği anlaşılmıştır..
Özet (Çeviri)
The loading of cargo aircraft is more critical in terms of total weight and center of gravity. At the moment, loadmasters are executing the loading manually in a way that can result some economical and time loss. This research is based on loading optimization of an A310-304F cargo aircraft. The main goal is to eliminate the human factor on loading, making it safer and more economic with the help of computers. The goal of this research is to load as much freight as possible in aircraft while balancing the load in order to minimize fuel consumption during flight. The pre-used loading data used in this work has be obtained from an actual freighter aircraft operating for Turkish Airlines. A heuristic algorithm is designed for loading problem and C++ computer code is used to solve the problem. The program decides which containers in which position will be loaded and which to leave on the ground. Former manual loading examples by the loadmasters are solved and loaded by the computer to test the reliability of the program and a comparison is done between both results. It is seen that the computer program results are much more ideal and computer loading will be safer, stable and economical.