Sağlık tesislerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan geri ödemelerin ARDL Sınır Testi ile değerlendirilmesi
Evaluation of reimbursements made to healthcare facilities by the Social Security Institution with the ARDL Bound Test
- Tez No: 656572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: ARDL Sınır Testi, Geri Ödeme, Sağlık Harcamaları, SGK, ARDL Bound Test, Health Expenditures, Reimbursement, SSI
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ülkemizde sağlık reformu olarak nitelendirilen Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetlerinin finansmanı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında toplanmıştır. Sonuç olarak SGK, sağlık kurumlarından sağlık hizmeti satın alan en büyük kuruluş haline gelmiştir. Bu nedenle sağlık kurumlarından hangilerinin SGK'nın sağlık harcaması üzerinde daha fazla etkiye sahip olduğunun bilinmesi önem arz etmektedir. Çünkü SGK'nın gelir gider açısından denk bütçede olması, sağlık hizmetleri finansmanının planlaması SGK'nın sağlık harcamaları ile yakından ilişkilidir. Bu çalışmada SGK ile anlaşması bulunan sağlık tesislerinin (ikinci basamak devlet hastaneleri, üçüncü basamak devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler) SGK'ya gönderdikleri faturalar neticesinde SGK tarafından ilgili sağlık tesislerine yapılan geri ödeme ile SGK sağlık harcamaları arasındaki ilişkiyi incelemek, kısa ve uzun dönem tahminleme yapmak amaçlanmıştır. Kullanılan veriler Ocak 2009 ile Mayıs 2020 arasını kapsayan SGK'nın internet sitesinden aylık olarak yayınladığı sağlık ve mali istatistiklerden derlenmiştir. Çalışmanın amacına uygun olarak model kurulmuş ve kurulan bu model ARDL Sınır Testi Yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler neticesinde; ikinci basamak devlet hastanelerinin, üçüncü basamak devlet hastanelerinin, üniversite hastanelerinin ve özel hastanelerin SGK'ya gönderdikleri fatura bedelleri neticesinde söz konusu tesislere SGK tarafından yapılan geri ödeme ile SGK'nın sağlık harcamaları arasında kısa ve uzun dönemli ilişki bulunduğu saptanmıştır. Uzun dönemde ikinci basamak devlet hastaneleri SGK'nın sağlık harcamalarını azaltma yönünde etki gösterirken; üçüncü basamak devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin SGK'nın sağlık harcamasını artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the Health Transformation Program, which is described as a health reform in our country, the financing of health services has been gathered under the roof of the Social Security Institution (SSI). After that SSI has become the largest institution purchasing health services from service providers. For this reason, it is important to know which of the health institutions have more influence on the health expenditure of SSI. Because the fact that the SSI is in a balanced budget in terms of income and expenditure, the planning of the health services financing is closely related to the health expenditures of the SSI. In this study, it is aimed to examine the relationship between the reimbursement made by the SSI to the relevant healthcare facilities as a result of the invoices sent to SSI by healthcare facilities that have an agreement with SSI (secondary state hospitals, tertiary state hospitals, university hospitals, and private hospitals) and SSI health expenditures and to make short and long term estimates. The data used were compiled from the health and financial statistics published monthly by the SSI's website covering the period between January 2009 and May 2020. The model was established in accordance with the purpose of the study and this model was analysed with the ARDL Bound Test Approach. As a result of the analyses carried out; As a result of the invoices sent by second-level state hospitals, third level state hospitals, university hospitals, and private hospitals to SSI, it has been determined that there is a short and long term relationship between the reimbursement made by the SSI to the said facilities and the health expenditures of the SSI. In the long term, while secondary level state hospitals have an effect on reducing the health expenses of SSI; It has been determined that tertiary state hospitals, university hospitals, and private hospitals increase the health expenditure of SSI.