Yüzey cilalarının kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitelerine etkisi
Effect of sealant agents on the color stability and surface roughness of composite resins
  1. Tez No: 656595
  2. Yazar: DİLARA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU USLU CENDER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Rezin, Renk stabilitesi, Yüzey pürüzlülüğü, Composite Resin, Color stability, Surface roughness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı cilalama yöntemlerinin, termal siklus uygulamasından sonra çeşitli kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Örneklem büyüklüğü hesaplaması sonucu her alt grup için 13 ve toplamda 156 (Power 0,86) örnek belirlendi. Clearfil Majesty Esthetic ES-2 Classic (Kuraray Noritake, ALMANYA), Ceram.x SphereTec one (Dentsply, Sirona, ALMANYA), Estelite Σ Quick (Tokuyama, JAPONYA), Tetric Evo Ceram (Ivoclar, Vivadent, ALMANYA) olmak üzere 4 adet kompozit kullanıldı. Hazırlanan örneklere OptiDisc (Kerr, İSVİÇRE) uygulandı. Daha sonra her grupta kontrol grupları hariç diğer alt gruplara BisCover (Bisco Dental, ALMANYA) ve Optiglaze (GC, JAPONYA) yüzey cilaları uygulandı. Kompozit örneklerin termal siklus işleminden sonraki renk değerleri Vita Easyshade (Vita, ALMANYA) spektrofotometre ve yüzey pürüzlülükleri ise Perthometer M2 (Mahr, ALMANYA) profilometre cihazı kullanılarak ölçüldü. Örnekler kahve içeren solüsyonda 7 gün bekletildi. Renk farklılık değerini elde etmek için renk ölçümleri ikinci kez aynı şekilde yapıldı. ΔE değeri CIEDE2000 formülü ile hesaplandı. Bulgular: Tetric Evo Ceram grubunun yüzey pürüzlülük ortalamaları Ceram.x SphereTec one ve Estelite Sigma Quick gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,0001), Clearfil Majesty grubunun yüzey pürüzlülük ortalamaları Ceram.x SphereTec one ve Estelite Sigma Quick gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,006, p=0,0001), diğer kompozit gruplarının yüzey pürüzlülük ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). Ceram.x SphereTec one, Clearfil Majesty, Estelite Sigma Quick ve Tetric Evo Ceram kompozit gruplarının ΔE ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (p=0,0001). Clearfil Majesty grubunun ΔE ortalamaları Ceram.x SphereTec one ve Estelite Sigma Quick gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,008, p=0,001), Tetric Evo Ceram grubunun ΔE ortalamaları Estelite Sigma Quick grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,002), diğer kompozit gruplarının ΔE ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuçlar: Çalışmamızın sınırları dahilinde, yüzey cila likitlerinin, geleneksel cilalama yöntemlerimden olan alüminyum oksit kaplı disklerle cilalama işlemine göre yüzey pürüzlülüğünü ve renklenmeyi azalttığı görülmüştür. Tüm ölçüm gruplarının ΔE değerleri ile yüzey pürüzlülük değerleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmemiştir (r=0,254 p=0,001).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study is to evaluate the effects of different polishing methods on the surface roughness and color stability of various composites after thermocycling aging. Materials and Methods: As a result of the sample size calculation, 13 samples for each subgroup and 156 (Power 0.86) samples in total were determined. 4 composites were used: Clearfil Majesty Esthetic ES-2 Classic (Kuraray Noritake Dental, GERMANY), Ceram.x SphereTec one (Dentsply Sirona, GERMANY), Estelite Σ Quick (Tokuyama, JAPAN), Tetric Evo Ceram (Ivoclar Vivadent, GERMANY). OptiDisc (Kerr, SWITZERLAND) was applied to the prepared samples. Then, BisCover (Bisco Dental, GERMANY) and Optiglaze (GC, JAPAN) surface polishes were applied to the subgroups except the control groups in each group. Color values of composite samples after thermocycling aging were measured by using Vita Easyshade (Vita, GERMANY) spectrophotometer and surface roughness by using Perthometer M2 (Mahr, GERMANY) profilometer device. The samples were kept in the coffee-containing solution for 7 days. Color measurements were made in the same way for the second time to obtain the color difference value. The value of ΔE was calculated with the formula CIEDE2000. Results: The mean surface roughness of the Tetric Evo Ceram group was found to be statistically significantly higher than the Ceram.x SphereTec one and Estelite Sigma Quick groups (p = 0.0001), the mean surface roughness of the Clearfil Majesty group was found to be statistically significantly higher than the Ceram.x SphereTec one and Estelite Sigma Quick groups ( p = 0.006, p = 0.0001), no statistically significant difference was observed between the average surface roughness of the other composite groups (p> 0.05). A statistically significant difference was observed between the mean ΔE of the Ceram.x SphereTec one, Clearfil Majesty, Estelite Sigma Quick and Tetric Evo Ceram composite groups (p = 0.0001). The ΔE averages of the Clearfil Majesty group were found to be statistically significantly higher than the Ceram.x SphereTec one and Estelite Sigma Quick groups (p = 0.008, p = 0.001), the mean ΔE of the Tetric Evo Ceram group were found to be statistically significantly higher than the Estelite Sigma Quick group (p = 0.002). No statistically significant difference was observed between the mean ΔE of the other composite groups (p> 0.05). Conclusion: Within the limits of our study, it has been observed that surface polish liquids reduce surface roughness and coloration compared to polishing with aluminum oxide coated discs, which is one of my traditional polishing methods. There was no statistically significant positive correlation between ΔE values and surface roughness values of all measurement groups (r = 0.254 p = 0.001).