Yaşam doyumunun yordanmasında bilinçli farkındalık ve sosyal beceriler
Conscious awareness and social skills in predicting life satisfaction
  1. Tez No: 656644
  2. Yazar: NUREFŞAN AVŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKET AFAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Doyum, Yaşam, Yaşam Doyumu, Bilinçli Farkındalık, Sosyal Beceri, Satisfaction, Life, Life Satisfaction, Conscious Awareness, Social Skill
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın temel amacı yaşam doyumunun yordanmasında bireylerin bilinçli farkındalık ve sosyal becerilerinin nasıl bir etkiye sahip olduğunun incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde lisans eğitimi görmekte olan 413 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise tesadüfi yöntemle seçilen, kızlar 354 (85,7) erkekler ise 59 (14,3) olmak üzere 413 öğrenciden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ''Demografik Bilgi Formu'', ''Yaşam Doyumu Ölçeği'', ''Bilinçli Farkındalık Ölçeği'' ve ''Sosyal Beceri Envanteri Kısa Formu'' (SBE-KF) kullanılmıştır. Ölçeğin birinci bölümünde verilere yönelik frekans ve yüzde dağılımı alınmıştır. Üniversite öğrencilerinin yaşam doyumlarının yordanmasına ilişkin aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Değişkenler arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda dağılımın normal olması sebebiyle t testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Grup sayısı 30'un altında olan değişkenler için ikili gruplarda parametrik olmayan istatistik yöntemi olan Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Farklılığın anlamlı bulunması durumunda Scheffe (Çoklu Karşılaştırma) testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu ile bilinçli farkındalık puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Üniversite öğrencilerin yaşam doyumu puanları ile sosyal beceri ölçeği kısa formunun duyuşsal kontrol, sosyal anlatımcılık, sosyal duyarlılık, sosyal kontrol alt boyutları ve SBE-KF toplam puanı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bilinçli farkındalık ve sosyal beceri birlikte üniversite öğrencilerinin yaşam doyumlarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Üniversite öğrencilerinin yaşam doyumları, uyku kalitesi, beden algısı, boş zamanlarda yapılan, tek başına aktivite yaparken yalnız hissetme, etkinliklere katılma sıklığı değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşırken, cinsiyet, çalışma durumu, yaşamın geçtiği yer, medeni durum ve ciddi sağlık sorununa göre anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Bilinçli farkındalıkları; cinsiyet, uyku kalitesi, etkinliklere katılma sıklığı, ciddi sağlık sorunu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşırken, çalışma durumu, medeni durum, yaşamın geçtiği yer, beden algısı, boş zamanlarda yapılan ve tek başına aktivite yaparken yalnız hissetme değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Sosyal becerileri; boş zamanlarda yapılan ve etkinliklere katılma sıklığı değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşırken, cinsiyet, çalışma durumu, medeni durum, ciddi sağlık sorunu, yaşamın geçtiği yer, uyku kalitesi, beden algısı, tek başına aktivite yaparken yalnız hissetme değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to examine the effects of individuals' conscious awareness and social skills in predicting life satisfaction. In this research the relational survev model, one of the quantitative research methods, was used. The research group consists of 413 students studying at Istanbul Sabahattin Zaim University in the 2019-2020 academic year. The sample of the research consists of 413 students, 354 (85.7) and girls 59 (14.3), selected by chance. '' Demographic Information Form '', '' Life Satisfaction Scale '', ''Conscious Awareness Scale'' and“Social Skills Inventory Short Form”(SBE-KF) was used in the first part of the scale, the frequency and percentage distribution for the data was taken. The arithmetic mean and standard deviation were used for predicting life satisfaction of university students in order to reveal the difference between variables, t test was used because of the normal distribution in binary comparisons and one-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare more than two variable groups. The Mann-Whitney U test, which is a non-parametric statistical method, was used in binary groups for variables with a group number below 30. If the difference was found significant, Scheffe (Multiple Comparison) test was applied. According to the findings obtained from the research; A positive and significant relationship was found between life satisfaction and conscious awareness scores of university students. Significant relationships were found between the life satisfaction scores of university students and the affective control, social expressionism, social sensitivity, social control sub-dimensions of the short form of the social skills scale and the SSI-SF total score. Conscious awareness and social skills together significantly predict the life satisfaction of university students. While the life satisfaction of university students varies significantly according to the variables of sleep quality, body perception, feeling lonely while doing alone activities, and the frequency of participating in activities, it does not differ significantly according to gender, work status, place of life, marital status and serious health problems. . Conscious awareness; gender, sleep quality, and the frequency of participating in activities, while serious health problems differ significantly according to variables such as working status, marital status, place of life, body perception, and feeling lonely while doing leisure time and activity alone. Social skills; While the frequency of participating in leisure time and activities varies significantly, it does not differ significantly according to the variables of gender, working status, marital status, serious health problems, place of life, sleep quality, body perception, feeling lonely while doing activities alone.