Psikiyatri servislerinde çalışan hemşirelerde kişilik, merhamet yorgunluğu ve empati arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between personality, mercury, and empathy in nurses working in psychiatric services
  1. Tez No: 656650
  2. Yazar: SERVET CİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN DURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Merhamet, KiĢilik, Empati, HemĢire, TükenmiĢlik, Compassion, Personality, Empathy, Nurse, Fatigue
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
GĠRĠġ VE AMAÇ: Merhamet yorgunluğu, bakım vericinin diğerlerine karĢı empati kurma yeteneği, bakım verme isteği, becerisi ve enerjisinde azalmaya neden olan, bireyi etkisi altına alan fiziksel, emosyonel, ruhsal ve sosyal tükenme olarak ifade edilen bir kavramdır. ÇalıĢmamızda psikiyatri hemĢirelerinde kiĢilik, merhamet yorgunluğu ve empati düzeylerinin belirlenmesi, aralarındaki iliĢkinin değerlendirilmesi amaçlanmıĢtır. GEREÇ VE YÖNTEM: AraĢtırmaya 15/11/2018- 30/08/2019 tarihleri arasında Ġstanbul ilinde psikiyatri kliniği bulunan hastanelerde çalıĢan 150 psikiyatri hemĢiresi dâhil edilmiĢtir. Veriler GörüĢme Formu, Sıfatlara Dayalı KiĢilik Testi, Merhamet Yorgunluğu Ölçeği ve Empatik Eğilim Ölçeği kullanılarak toplanmıĢtır. Veriler Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis ve Pearson korelasyon testleri ile değerlendirilmiĢtir. BULGULAR: AraĢtırmada psikiyatri hemĢirelerinin Sıfatlara Dayalı KiĢilik Testi ile Merhamet Yorgunluğu Ölçeği toplam ve alt boyut puanları arasında anlamlı iliĢkiler saptanmıĢtır. Sıfatlara Dayalı KiĢilik Testi ile Empatik Eğilim Ölçeğinin toplam ve alt boyut puanları arasında anlamlı iliĢkiler bulunmuĢtur. Merhamet Yorgunluğu alt boyutları ve toplam puanı ile Empatik Eğilim arasında anlamlı iliĢki bulunmuĢtur. SONUÇ: ÇalıĢmamıza katılan psikiyatri hemĢirelerinin merhamet yorgunluğu yaĢadığını, kiĢilik özellikleri ve empati becerilerinin merhamet yorgunluğunu etkilediğini, empatik eğilim arttıkça merhamet yorgunluğunun da aynı yönde artıĢ gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu sonuçlar psikiyatri hemĢirelerinin merhamet yorgunluğunu iyileĢtirmeye yönelik giriĢimler planlanması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Compassion fatigue is a concept expressed as physical, emotional, spiritual and social exhaustion that affects the individual, causing a decrease in the caregiver's ability to empathize with others, the desire to give care, his ability and energy. In our study, it was aimed to determine the personality, compassion fatigue and empathy levels in psychiatric nurses and to evaluate the relationship between them. MATERIALS AND METHODS: 150 psychiatric nurses working in hospitals with psychiatry clinics in Istanbul between 15/11/2018 and 30/08/2019 were included in the study. The data were collected using the Interview Form, Adjective Based Personality Test, Compassion Fatigue Scale and Empathic Tendency Scale. The data were evaluated using the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis and Pearson correlation tests. FINDINGS: In the study, significant relationships were found between the Adjective Based Personality Test of psychiatric nurses and the total and sub-dimension scores of the Compassion Fatigue Scale. Significant relationships were found between the Adjective Based Personality Test and the total and sub-dimension scores of the Empathic Tendency Scale. A significant relationship was found between the Compassion Fatigue sub-dimensions and total score and Empathic Tendency. CONCLUSION: We can say that the psychiatric nurses participating in our study experienced compassion fatigue, personality traits and empathy skills affected compassion fatigue, and compassion fatigue increased as empathic tendency increased. These results are important for planning interventions to improve compassion fatigue of psychiatric nurses.