Türk uzun metrajlı animasyon sinemasının ekonomi politik çözümlemesi
Feature animation films analysis of the political economy in Turkey
- Tez No: 656654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk Animasyon Sineması, Ekonomi Politik, Teknoloji, İstihdam, Yapım, Animation cinema, Economy Politic, Technology, Employment, Production
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türkiye'de animasyon sineması son yıllarda gerek sinema için gerekse televizyon kanalları için yapılan kısa ve uzun metrajlı filmlerle gözle görülür bir artış göstermiştir. Bilişim sektöründeki teknolojinin ilerlemesi ve sayısal sistemlerin sinemaya giriş yapması Türkiye'de son yıllarda karşılık bulmaktadır. Çalışmamız da araştırmanın sorusu doğrultusunda, yapılan tüm analizlerden farklı olarak uzun metrajlı animasyonlar alanında, Türkiye'de animasyon bir endüstri midir, uzun metrajlı animasyon yapmakta yeterli miyiz sorularına yanıt aranması bu araştırmanın amacıdır. Çalışmanın amacına yönelik olarak üretim koşullarına, sektörü etkileyen faktörlere odaklanıldığı için ekonomi politik kuram, temel yaklaşım olmuştur. Bu çalışmanın özgünlüğü, daha önce yapılan araştırmalardan farklı olarak ekonomi politik çözümleme ile Türk animasyonculuğunun bu alanda yetkin olup olmadığı uzun metrajlı animasyon filmlerinin yapım koşulları üzerinden açıklanmaya çalışılmasıdır. Alan çalışmasında animasyon sinema sektöründe çalışan profesyonellerle yarı yapılandırılmış sorularla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Pandemi (salgın hastalık) nedeniyle görüşmeler elektronik posta ile gerçekleştirilmiştir. Türk Sineması ve animasyon sinemasının endüstriyel bağlamda incelendiği bu tezde Türk animasyon sinemasının henüz gelişim aşamasında bir endüstri olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Animation cinema in Turkey has significantly improved with short and feature films made both for cinema and for television channels in recent years. The progress in technology in the information sector and to enter the digital systems to the cinema finds its worth Turkey of late years. Our work in the line with the guestion of the research, target of the research is try to find answer the guestions, are there animation industry in Turkey, are we enough to do feature animation film, unlike other analysis done in the area feature animations. The Economy Political theory is basic theory in research because in accordance with the goal of the research is for focus production conditions and the factors affecting the sector. Originality of the research, trying to explain is feature animations films over production conditions in the area whether it is competent of Turkish animation. Professionals working in the animation cinema sector was maked dept-interview semi-structured with guestions. The interview is making e-mail because of the pandemic. Turkish animation cinema is an industry in development yet, Turkish cinema and animation cinema examined in an industrial context in this thesis.