Kısa filmde anlatı yapısı: Cannes Film Festivali'nde gösterime girmiş dört Türk filmi üzerine bir çözümleme
Narrative structure in short film: An analysis of four Turkish films screened at the Cannes Film Festival
  1. Tez No: 331071
  2. Yazar: İLKER ZOR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. SERHAT SERTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Türk kısa filmleri, uzun metrajlı film, sayısal teknoloji, anlatı yapısı, öykü, söylem, film analizi, Cinema, Turkish short film, feature-length film, digital technology, narrative structure, story, discourse, film analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sinema ilk olarak kısa filmlerle başlamıştır. Uzun metrajlı filmlerin bir standart haline gelmesi sonucunda kısa film, ticari sinema salonlarının dışında kalmıştır. Sinema endüstrisinin dışında kalan kısa film, sinema sanatının içerisinde ise sürekli var olmuştur. Sayısal teknolojinin sağladığı kolaylıklar sayesinde kısa film yapımı, günümüzde daha önce olmadığı kadar yaygınlaşmış durumdadır. Buna karşılık, yapımı böylesine yaygın olan kısa film alanındaki kuramsal çalışmalar ise son derece sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, uluslararası alanda başarılı bulunan Türk kısa filmlerinde anlatı yapısının oluşumunu incelemektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle anlatı yapısı kuramı çerçevesinde sinemada anlatı yapısını oluşturan öykü ve söylem bölümleri ile alt başlıkları belirlenerek, ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. Daha sonra anlatı yapısı, genel olarak kısa film bağlamında incelenmiştir. Son olarak, örneklemi oluşturan dört kısa filmin anlatı yapısı çözümlemesi aracılığıyla kısa filmde anlatı yapısının oluşumu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Cinema started with short films, which have been kept outside of the movie theaters because of the introduction of feature-length films. Although short films have been kept out of the cinema industry it always remained within film art. Recent developments in digital technology enabled short film making to become widespread. On the contrary, theoretical studies in the field of short films are very limited. The purpose of this research is to analyze the narrative structure of successful Turkish short films. Regarding this purpose firstly, in the context of narrative structure determined the elements of filmic narrative structure and explained in detail. Afterwards the use of these elements within the field of short film has been examined within the general narrative structure of films and the specific structure of short films. Finally, with the narrative structure analysis of the four sample films, constitution of narrative structure in short film has been presented.