Eğitim Bilişim Ağı (EBA) destekli Ters Yüz Edilmiş Sınıf (TYS) modelinin 9. sınıf coğrafya dersi beşeri sistemler ünitesinin öğretim sürecine etkileri
The effects of Flipped Classroom (FC) model supported by Educational Information Network (EIN) on teaching process of 9th grade geography course human systems unit
- Tez No: 656659
- Danışmanlar: PROF. DR. OGÜN COŞKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Bilişim Ağı, Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli, Coğrafya Eğitimi, Educational Information Network, Flipped Classroom, Geography Education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) destekli Ters Yüz Edilmiş Sınıf (TYS) Modelinin 9. sınıf Coğrafya dersi Beşeri Sistemler Ünitesinin öğretim sürecine etkilerini ortaya koymaktır. Yöntem: Bu araştırma için gelişmiş karma yöntem desenlerinden biri olan“Müdahale Deseni”kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Adıyaman İl merkezinde bulunan bir lisenin 9. sınıfında öğrenim gören iki farklı şubedeki 58 öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırmada nicel verilerin toplanması amacıyla 9. sınıf Coğrafya dersi“Beşeri Sistemler Ünitesini”kapsayan Coğrafya Dersi Akademik Başarı Testi (CDABT) kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanması için“EBA ve TYS Modeline yönelik öğrenci görüşlerini”içeren odak grup görüşmesi formu ile gözlem formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel verilerin analizi için ilişkisiz örneklemler t testi, odak grup görüşmeleri ve gözlem ile elde edilen verilerin analizi içinse betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen nicel verilere göre EBA destekli TYS Modelinin öğrencilerin akademik başarılarında artışa neden olduğu, ancak yüz yüze öğretim ile karşılaştırıldığında iki öğretim metodu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşmanın oluşmadığı tespit edilmiştir. Nitel verilere göre öğrencilerin çoğunluğunun (%79.3) TYS Modelini yüz yüze öğretime tercih ettikleri, sınıf içi ders etkinliklerine katılımın ise oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin EBA'ya yönelik genelde olumlu görüşlere sahip olmakla beraber, aktif bir şekilde EBA kullanımının öğrenciler arasında düşük olduğu tespit edilmiştir. Uygulama sürecinde EBA'ya ders videolarının yüklenmesinde ve bazı konular için uygun içeriklerin bulunmasında güçlüklerle karşılaşılmıştır. Sonuç: EBA destekli TYS Modelinin başarısında ders videolarını not alarak izleme en önemli koşuldur. Bunun yanı sıra sınıf içi etkinliklerin ders videolarıyla bağlantılı bir şekilde tasarlanması modelin başarısını etkileyen önemli bir faktördür. Öğrenci erişimi ve takibi açısından büyük bir kolaylık sağladığından EBA, TYS Modeli için uygun bir platform olabilir. Bunun için ders videolarının yüklenmesinde karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi ve ders kazanımlarıyla örtüşen daha fazla içeriğin oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to establish the effects of flipped classroom (FC) model supported by Educational Information Network (EIN)) on teaching process of 9th grade geography course human systems unit. Method:“Intervention Pattern”, one of the advanced mixed method designs, was used for this research. The study group of the research was composed of 58 students from two different classes studying in the 9th grade of a high school in the city center of Adıyaman in Turkey. The Geography Lesson Academic Achievement Test (GLAAT), which includes the 9th grade Geography lesson“Human Systems Unit”, was used to collect quantitative data in the study. In order to collect qualitative data, a focus group interview form and an observation form, which include“student views on EIN and FC Model”, were used. In this study independent samples t-test were used for analysis of quantitative data, descriptive and content analysis were used to analyze data obtained through focus group interviews and observation. Finding: According to the quantitative data obtained as a result of the application, it was determined that the FC Model supported by EIN caused an increase in the academic achievement of the students, but there was no statistically significant difference between the two teaching methods when it was compared with face-to-face teaching. According to the qualitative data, it was determined that most of the students (79.3%) preferred the FC Model to face-to-face teaching, and engagement in classroom activities was quite high. Although students generally have positive opinions about EIN, it has been determined that active use of EIN is low among students. During the implementation process, difficulties were encountered in uploading lecture videos to EIN and finding suitable content for some subjects. Result: Watching the lecture videos by taking notes is the most important condition for the success of the EIN supported FC Model. In addition, designing classroom activities in conjunction with lecture videos is an important factor affecting the success of the model. EIN can be a suitable platform for the FC Model as it provides great convenience in terms of student connection and monitoring. Thus, it is necessary to eliminate the difficulties encountered in uploading the course videos and to create more content that coincides with the course outcomes.