Serebral palsili çocuklarda solunum egzersizlerinin uyku kalitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
The effects of breathing exercises on sleep quality and quality of life children with cerebral palsy
- Tez No: 656658
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL DİDEM TAKİNACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, solunum egzersizleri, uyku kalitesi, yaşam kalitesi, Cerebral palsy, breathing exercises, sleep quality, quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, serebral palsili çocuklarda solunum egzersizlerinin uyku sorunları ve yaşam kalitesi üzerinde etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 4-16 yaş aralığında 35 katılımcı alınmıştır. Çalışmaya dahil edilecek katılımcıların fonksiyonel bağımsızlık seviyeleri Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (KMFSS) ile değerlendirildi. Çalışmanın dahil edilme kriterlerine uygun katılımcılar randomize olarak kontrol grubu (n=17) ve egzersiz grubu (n=18) olarak ayrılmıştır. Egzersiz grubuna bireyselleştirilmiş nörogelişimsel fizyoterapi programlarına ek olarak solunum egzersizi verilmiş, kontrol grubuna sadece bireyselleştirilmiş nörogelişimsel fizyoterapi programı uygulanmıştır. Solunum parametreleri için spirometre; uyku kalitesini değerlendirmek için Çocuklarda Uyku Ölçeği (ÇUÖ), yaşam kalitesini değerlendirmek için Çocuklarda Yaşam Kalite Ölçeği (ÇİYKÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Tedavi öncesi ve 6 hafta sonrası her iki grup SFT değerleri, ÇUÖ ve ÇİYKÖ paramaterleriyle değerlendirilip kaydedilmiştir. Egzersiz grubu tedavi öncesi ve sonrası grup içi PEF, FEV1/FVC, ÇUÖ ve ÇİYKÖ parametrelerinde anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Sonuç: SP'li çocuklarda solunum problemi kaynaklı uyku problemleri klinik tablolarına eşlik etmektedir. Serebral palsi tanısı almış çocuklarda uyku kalite değerlendirmesi yapılıp solunum problemleri kaynaklı olanlar belirlenmelidir. Bu alanda kısıtlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Serebral palsili çocuklara uygulanan rehabilitasyon programlarına solunum egzersizlerinin de eklenmesi ile pulmoner kapasitenin gelişimine ek olarak uyku ve yaşam kalitesine de gelişimine yardımcı olunabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effectiveness of respiratory exercises on sleep quality and quality of life in children with cerebral palsy. Materials (Patients) and Methods: The study included 35 participants between the ages of 4-16. The gross motor classifications of the participants were evaluated with the Gross Motor Function Classification System (GMFCS). The participants who met the inclusion criteria, were randomly divided into the control group (n=17) and the exercise group (n=18). The exercise group was given respiratory exercise combined with neurodevelopmental physiotherapy programs, while the control group was given only the neurodevelopmental physiotherapy program. Before and after treatment; a spirometer, Pediatric Sleep Questionnaire (PSQ) and Pediatric Quality of Life Questionniare (PedsQL) used for respiratory parameters; sleep quality and quality of life. Results: Before and after 6 weeks of treatment, SFT values in both groups were evaluated and recorded PSQ and PedsQL paramaters. There was a significant difference in PEF, FEV1/FVC, PSQ and PedsQL parameters before and after treatment within the exercise group (p0.05).Conclusion: Sleep problems caused by respiratory problems in children with CP are accompanied by clinical tables. In children diagnosed with cerebral palsy, sleep quality assessment and respiratory problems should be determined and evaluated. Physical rehabilitation programs combined with respiratory exercises, helps sleep quality and quality of life in children with cerebral palsy.