Arap dilinde cemi teksir ve Kur'an-ı Kerim'deki kullanımları
  1. Tez No: 656696
  2. Yazar: VEYİS İNCEÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Sarf, Cemî Mükesser, Cemî Kıllet, Cemî Kesret, Kıyasî, Semâî, Arab Language, Sarf (Morphology), Jamiʿ Mukesser (Irregular Plural), Jamiʿ Qillaa (Fewness of Muchness), Jamiʿ Kethraa (Muchness of Muchness), Qiyāsi (Measurement), Samāʿi (Hearing)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Arap dili, kadim oluşunun yanı sıra Kur'an dili olmasıyla gelişmiş bir dildir. Bu gelişmişliğin, ana dili Arapça olmayanlara aktarılması amacıyla“Cemî Mükesser”konusu Sarf İlmi açısından bu tezde incelenmiştir. Arap dilinde Cemîler, Cemî Sâlim ve Cemî Mükesser; Cemî Sâlimler ise Cemî Müzekker Sâlim ve Cemî Müennes Sâlim olmak üzere iki bölümden oluşur. Tezimizde başlıca bahsedilen Cemî Mükesserler, kıyasî ve semâî vezinlerden oluşmaktadır. Cemî Mükesser vezinleri ise Cemî Kıllet ve Cemî Kesret olmak üzere iki başlıkta toplanmıştır. Cemî kıllet vezinlerinden ittifakla kabul edilen dört vezne, cemî kesret vezinlerinden en çok ittifak edilen on altı vezne yer verilmiştir. Cemî mükesser vezinlerinin Kur'an-ı Kerim'deki örnekleri üzerinden cemînin; müfredi, vezni, manası, kullanım amacı, kıyasî ve semâî durumları incelenmiştir. Cemî Mükesser vezinleri haricindeki“Müntehe'l-Cumû”vezinlerine ve ayrıca cemî mükesser vezinlerinden olmayıp da mana ve yapı olarak benzeri olan“İsmi Cemî, İsmi Cinsi Cemî, İsmi Cinsi İfradî ve Cemu'l-Cemî”konularına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Arab language is an advanced language thanks to be ancient also language of Qur'an. This development is investigated with the purpose of transferring to people who are mother language isn't Arabic in terms of ṣarf. In Arab language, jamiʿ comprises of jamiʿ sâlim and jamiʿ mukesser; jamiʿ sâlim comprises of jamiʿ mudhekker sâlim and jamiʿ muenneth sâlim as two groups. The main mentioned jamiʿ mudhekker consists of qiyāsi and samāʿi poetic meters. Jamiʿ mukesser poetic meters are collected as jamiʿ qillaa and jamiʿ kethraa. The four poetic meters from jamiʿ qillaa poetic meters are accepted with alliance, the sixteen poetic meters from jamiʿ kethraa are most accepted with alliance are gave place. Jamiʿ's singular, poetic meter, meaning, using aim, qiyāsi and samāʿi situations are investigated as jamiʿ mukesser poetic meters are used in Qur'an. Except of jamiʿ mukesser poetic meters,“muntaḥa'l-jumūʿ”poetic meters and also“ismi jamiʿ (community names)”,“ismi jinsi jamiʿ (plural of species)”,“ismi jinsi ifrādī (uncountable nouns)”and“jamʿu'l-jamiʿ (plural of plural)”that are not jamiʿ mukesser poetic meters but similar in terms of meaning and structure are mentioned.