Ahlaki kimlik ve bilişsel tamamlanma ihtiyacının çevrimiçi oyun bağımlılığı üzerindeki etkisi
The effect of moral identity and need for cognitive closure on online game addiction
  1. Tez No: 656710
  2. Yazar: OSMAN DELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çevrimiçi oyun bağımlılığı, bilişsel tamamlanma ihtiyacı, ahlaki kimlik
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ahlaki kimlik ve tamamlanma ihtiyacının çevrimiçi oyun bağımlılığı ile ilişkisini bir model bağlamında incelemektir. Aynı zamanda bağımsız değişkenler olan ahlaki kimlik ve tamamlanma ihtiyacının ilişkisi de incelenmiştir. Ek olarak, çevrimiçi oyun bağımlılığının bazı demografik değişkenlere göre anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Korelasyonel tarama modelinin kullanıldığı çalışmada araştırma grubu, %42,7'si erkek (n= 122), %57,3'ü (n= 164) kadın olmak üzere toplam 286 katılımcıdan oluşmaktadır. Bu araştırmada“Çevrimiçi Oyun Bağımlılığı Ölçeği”,“Ahlaki Kimlik Ölçeği”ve“Tamamlanma İhtiyacı Ölçeği-Kısa Formu”veri toplama araçları kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t-Testi, Path modeli ve ANOVA faydalanılan temel istatistiklerdir. Araştırma sonucunda, ahlaki kimliğin (ß= .19, p< .01) çevrimiçi oyun bağımlılığı üzerinde pozitif ve düşük düzeyde, tamamlanma ihtiyacının (ß= -.04, p < .01) çevrimiçi oyun bağımlılığı üzerinde negatif ve düşük düzeyde yordayıcı gücünün olduğu ortaya çıkmıştır. Ahlaki kimliğin de (ß= .07, p< .01) tamamlanma ihtiyacı üzerinde pozitif ve düşük düzeyde yordayıcı gücünün olduğu ortaya çıkmıştır. Ahlaki kimliğin (ß= .19, p< .01) toplam etkisi çevrimiçi oyun bağımlılığı ile düşük düzeyde pozitif ilişkili ve tamamlanma ihtiyacının (ß= .08, p< .01) toplam etkisi çevrimiçi oyun bağımlılığı ile düşük düzeyde negatif ilişkili bulunmuştur. Bulgular genel olarak incelendiğinde ahlaki kimlik ve tamamlanma ihtiyacının çevrimiçi oyun bağımlılığı üzerindeki etkisinin anlamlı olduğu söylenebilir. Ayrıca, hipotez modelde tanımlanan ilişkilerin de desteklendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship of moral identity and need for cognitive closure with online game addiction in the context of a path model. At the same time, the relationship between moral identity and need for cognitive closure, which are independent variables, was also examined. In addition, it is examined that whether online game addiction differs according to some demographic variables or not. In the study which is using the relational screening model, the research group consisted of a total of 286 participants, 42.7% being male (n = 122) and 57.3% (n = 164) women. In the research,“Online Game Addiction Scale”,“Moral Identity Scale”and“Need for Cognitive Closure Scale-Short Form”were used as data collection tools. Path model, t-Tests and one way-ANOVA are the basic statistics in this study.