Tüp dolum tesisinde fine-kinney, olursa ne olur? analizi yöntemleri ve çalışanların fiziksel, kimyasal risk etmenlerine karşı duyarlılığının belirlenmesi: Elazığ örneği
What happens if there is fine-kinney in tube filling center? determining the sensitivity against the physical, chemical risk factors on workers: The case of elaziğ province
  1. Tez No: 656976
  2. Yazar: ŞENAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHRİ GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınçlı gaz tüpleri, Fine-Kinney, LPG, Risk değerlendirme, What If…, pressurised gas tubes, Fine-Kinney, LPG, Risk assessment, What if…
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Sıvılaştırılmış petrol gazı (liquified petroleum gas, LPG) kullanım alanları bakımından oldukça geniştir. Normal şartlarda renksiz ve kokusuz olan LPG yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir. Bununla birlikte LPG günümüzde evlerde yemek pişirmede, konutların ısıtılmasında, sanayide, taşıtlarda ve ısı şemsiyesi gibi çok çeşitli alanlarda kullanılır. Basınçlı gaz tüplerinin üretim, dolum ve taşınması işleri fiziksel ve kimyasal yönden büyük risk oluşturmakla birlikte tehlike sınıfları içerisinde çok tehlikeli grup içerisinde yer alır. Bu çalışmada Elazığ ilinde faaliyet gösteren bir tüp dolum tesisinde çalışanların çalışma ortamında karşılaşabilecekleri fiziksel ve kimyasal riskler araştırılmış olup tespit edilen sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur. Materyal ve Metot: Bu çalışmada tüp dolum tesisinde çalışan personelin karşılaşabileceği riskler Fine-Kinney ve What If...? yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda bu çalışmada veri toplama tekniği olarak nicel araştırma teknikleri tercih edilmiş olup bu verilerin toplanmasında araç olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket 24 sorudan oluşmakta olup elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Tüp dolum tesisinde tehlikeler tahmin edilerek oluşabilecek riskler belirlenmiştir. İncelenen tesiste çalışanların tamamı erkek olup yaklaşık %50'si 40-46 yaş aralığında yer almaktadır. Çalışanların %50'si ilköğretim mezunu, %33,3'ü lise mezunu ve %16,7'si ise ön lisans mezunudur. Bununla birlikte tesiste çalışanların büyük bir kısmı da (%83,3) 10 yıl ve üzeri çalışma süresine sahiptir. Tesiste çalışanlar, ankette yer alan sorulara ya“katılıyorum”ya da“tamamen katılıyorum”yanıtını vermiştir. Sonuç: Saha çalışmaları sonucunda yapılan risk analizlerine göre işletme içerisinde kişisel koruyucu donanımların kullanımı, tüplerin taşınması, işletme içerisindeki eşikler ve tüp gaz kaçak kontrollerinin yapıldığı bölüm ile ilgili olumsuzluklar görülmüştür. Bu olumsuzlukların giderilmesi için alınması gereken önlemler belirtilmiştir. Anket verilerine göre çalışanların fiziksel ve kimyasal risk etmenlerine karşı farkındalık düzeyleri yüksek çıkmıştır. Ancak çalışanların ankette yer alan iki soruya verdikleri cevaplar ile tespit edilen riskler arasında tutarlılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Liquefied petroleum gas is quite wide in terms of usage areas. LPG which is colorless and odorless under normal circumstances has flammable and explosive quality. In addition to this, nowadays, LPG is used in a wide variety of areas such as cooking at homes, heating homes, industry, vehicles, and heating umbrellas. While the production, filling, and transportation of pressurised gas cylinders pose a great risk physically and chemically, ıt is situated in a very dangerous group in the danger classes. In this study, the physical and chemical risks that employees may encounter in the working environment of a tube filling center operating in Elazig were investigated and solutions were offered to the detected problems. Material and Method: In this study, the possible risks that employees may be come up in tube filling centers tried to identify by Fine-Kinney and What if methods. At the same time, quantitative research techniques were preferred as the data collection technique in this study, and the survey method was used as a tool for collecting these data. The questionnaire used in the study consists of 24 questions and the obtained data were analyzed with the SPSS 22.0 program. Results: The dangers are predicted in tube filling centers, correspondingly, the possible risks are determined and necessary precautions ordered. In the examined facility all of the employees are male and approximately 50% of them are between the ages of 40-46. 50% of the employees graduated from elementary school, %33,3 graduated from high school and %16,7 graduated from associate degree. Additionally, most of the employees at the facility (83.3%) have a working period of 10 years or more. The employees at the facility answered the questions in the questionnaire either“agree”or“completely agree”Conclusion: According to the risk analysis made as a result of the field studies, there were problems regarding the use of personal protective equipment, the transportation of the tubes, the thresholds, and the section where tube gas leakage controls were carried out. The measures are specified to eliminate these negativities. According to the questionnaire data, the awareness of the employees against physical and chemical risk factors was high. However, there was no consistency between the answers given by the employees to the two questions in the questionnaire and the risks identified.