Kilikia Bölgesi'nde bulunan Bizans Dönemi kaya kiliseleri
Byzantine Period rock-cut churches in Cilicia Region
  1. Tez No: 657085
  2. Yazar: ÖZLEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kilikia, Bizans, Bizans Mimarisi, Kaya Kilisesi, Manastır, Cilicia, Byzantium, Byzantine Architecture, Cave Church, Monastery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kilikia Bölgesi'nde Bulunan Bizans Dönemi Kaya Kiliseleri başlıklı yüksek lisans tezi kapsamında, günümüze kadar ulaşabilmiş altı adet kaya kilisesi incelenmiştir. Bu çalışmaya konu edinilen kaya kiliselerimiz, Mersin iline bağlı Çukurkeşlik Kanyonu ile Alahan Manastırı arasında kalan bölgenin belirli alanlarına inşa edilmiş durumdadır. Kaya Kiliseleri antik dönem yol hatlarına yakın yerde kurulmasının yanı sıra, yerleşimden uzak bölgelerde de yer almaktadır. Kilikia Bölgesi kaya kiliselerinin, genel olarak V.yüzyıldan sonra inşa edildiği görülür ancak erken döneme tarihlendirilmiş örnekler de mevcuttur. Çalışma kapsamında değerlendirilen kiliselerin kullanımının en geç XII.yüzyıla kadar devam ettiği tespit edilmiştir. Bu durum, Arap akınları esnasında da bir Hıristiyan topluluğunun bölgede ikamet ettiğini göstermektedir. Bu bilgiler ışığında şekillendirilen tez çalışmasında ilk olarak bölgenin Bizans İmparatorluğunun son dönemine kadar olan tarihsel sürecine yer verilmiştir. Tez çalışmasının ana temasını oluşturan kaya kiliselerinin mimari açıdan ele alınması ve katalog çalışmaları yapılmıştır. Kaya Kiliselerinin plan tipleri, dekoratif unsurları, ek mekan işlevleri değerlendirilmiş ve kiliselere tarihlendirme önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The scope of the master thesis Byzantine Period Cave Churches in the Cilicia Region, six cave churches that have survived until today. The cave churches that are the subject of this study were built in certain areas between Çukurkeşlik Canyon and Alahan Monastery in Mersin province. In addition to being established close to the ancient road lines, Cave Churches are also located in areas far from settlement. It is seen that the rock churches of the Cilicia Region were generally built after the 5th century, but there are examples dating to the early period. It was determined that the use of churches evaluated within the scope of the study continued until the 12th century at the latest. This situation shows that a Christian community resided in the region also during the Arab raids. In the thesis study, which was shaped in the light of this information, firstly, the historical process of the region until the last period of the Byzantine Empire. The main theme of the thesis have been made which the architectural and catolog studies of the cave churches. It has been suggested to evaluate and date Cave Churches in terms of plan types, decorative elements, additional room functions.