Silah dergisi ve gazetesi (1-593 sayılar inceleme ve seçilmiş metinler)
Silah magazine and newspaper (Number 1-593 study and selected texts)
- Tez No: 657086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GENÇ OSMAN GEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Silah Dergisi ve Gazetesi, Hasan Tahsin, II. Meşrutiyet, Jön Türkler, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Osmanlı Ordusu, Osmanlı Gazeteciliği, Silah Magazine and Newspaper, Hasan Tahsin, II. Constitutional Monarchy, Young Turks, Committee of Union and Progress, Ottoman Army, Ottoman Journalism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1100
Özet
II. Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti destekçisi Silah Dergisi ve Gazetesi, Hasan Tahsin tarafından 10 Temmuz 1325/23 Temmuz 1909 tarihinde yayın hayatına girmiştir. Silah ilk olarak askeri mecmua olarak çıkarılmasına rağmen daha sonra formatını değiştirmiş ve siyasi gazete halini almıştır. Hasan Tahsin Silah'ı çıkarmasından dolayı“Silahçı”lakabını almıştır. Bu gazetenin temel amacı, bağımsızlık tehlikesi yaşayan halka sorunlar karşısında nasıl vaziyet alınması gerektiğini anlatmak, bağımsızlık ve egemenliğin ne olduğuna dair bilgiler ve haberler sunmaktır. Bu amacı yazıları ile kimi zaman halkı bilinçlendirmeye çalışarak kimi zaman muhalif gazetelere cevaplar yazarak kimi zaman da hükümete yol gösterici eleştirilerde bulunarak sürdürmüştür. Temelde insanları bilinçlendirerek savaşa karşı nasıl durulması gerektiğini göstermeye çalışmıştır. Bu çalışmanın amacı ise Silah Dergisi ve Gazetesi'nin içindekiler tablosunu yapmak, tahlili fihristini çıkarmak ve Arap harfli Osmanlı Türkçesi ile yazılmış metinlerden öncelik edebî metin olması şartıyla Latin harflerine aktararak kendi döneminin edebî, askeri, siyasi, tarihi, toplumsal, sosyal ve kültürel hayatlarını gün yüzüne çıkarmak olmuştur. Silah Dergisi ve Gazetesi fişleme yöntemiyle incelenerek konu ve tür başlıklarına göre tasnif edilmiştir. Tez üç ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde incelenen sayılar tarihleri ve başlıkları ile bir tabloda toplanmıştır. İkinci bölümde gazetede ve dergide yer alan yazıların alfabetik bir biçimde tahlili fihristi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise gazetede ve dergide yer alan bazı edebî yazılar Arap harflerinden Latin harflerine aktarılmıştır. Giriş bölümünde“Silah'ın Genel Özellikleri”,“Silah'ın Şekil Özellikleri”,“Silah'taki Müstear İsimler Üzerine Düşünceler”,“İncelenen Sayılarda Edebî Durum”,“Hasan Tahsin'in ve Silah'ın Matbuat Hayatı”,“İncelenen Sayılarda Balkanlar'ın Yeri”adlı başlıklar değerlendirilmiştir. Son olarak dizin ve kaynakça hazırlanmıştır. Böylelikle çalışmamız tozlu raflarda duran, gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen kaynaklardan bir kısmını ortaya çıkararak Türk Dili ve Edebiyat alanı ön planda olmak üzere birçok bilim dalına da hizmet edecek bir çalışma ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
II. During the Constitutional Monarchy, Silah Magazine and Newspaper, a supporter of the Committee of Union and Progress, was published by Hasan Tahsin on 10 July 1325/23 July 1909. Although the gun was first published as a military magazine, it later changed its format and became a political newspaper. Hasan Tahsin received the nickname“Silahçı”due to his release of Silah. The main purpose of this newspaper is to tell people who are in danger of independence how to take a stand against problems, and to provide information and news about what independence and sovereignty are. He continued this aim with his articles, sometimes by trying to raise awareness of the public, sometimes by writing answers to opposition newspapers and sometimes by making guiding criticisms to the government. Basically, he tried to show how to stand against war by raising awareness of people. The aim of this study is to prepare the table of contents of Silah Magazine and Newspaper, to extract the analysis index and to transfer the literary texts written in Ottoman Turkish with Arabic letters to Latin letters on the condition that it is primarily a literary text, and the literary, military, political, historical, social, social and cultural lives of the time has been unearthed. Silah Magazine and Newspaper was examined by the filing method and classified according to subject and genre headings. The thesis consists of three main parts. The numbers examined in the first section are collected in a table with their dates and titles. In the second part, the articles in the newspaper and the magazine were analyzed alphabetically. In the third part, some literary articles in the newspaper and magazine were transferred from Arabic letters to Latin letters. In the introduction section,“General Features of the Silah”,“The Shape Features of the Silah”,“Thoughts on the Pseudonyms in the Gun”,“Literary Situation in the Examined Numbers”,“The Life of Print in Arms”,“The Place of the Balkans in the Examined Numbers”titles were evaluated. Finally, the index and bibliography have been prepared. Thus, a study that will serve many branches of science, especially in the field of Turkish Language and Literature, has emerged by revealing some of the sources that are standing on dusty shelves and waiting to be unearthed.