Betonarme yapılarda perde modellenmesi üzerine bir inceleme
A study on shear walls modeling in reinforced concrete structures
  1. Tez No: 657090
  2. Yazar: NADVA ALSAYADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, Perde, Geniş Kolon, Zaman Tanım Alanı, Reinforced Concrete, Shear Wall, Wide Column, Time History
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Betonarme perdeler, rijitliğinin büyük olması ve binanın yanal hareketini azaltmada etkili olması nedeniyle önemli yapı elemanlardır. Perdeler genellikle yatay deprem etkisi altındaki yüksek binalara tercih edilmektedir. Betonarme perdeler genellikle L, I, C, T, gibi farklı geometrik şekillerde bulunmaktadırlar. Perdelerin simetrik ve simetrik olmayan kesitlerinde, yükleme düzlemi dışındaki parçalar her iki doğrultudaki büyük rijitlikleri sebebiyle deprem yüklerinin karşılanmasında son derece etkilidir. L, C, T şeklinde dikdörtgen olmayan kesitler, dikdörtgen kesitlere göre deprem kuvvetlerinin karşılanmasında daha fazla etkili olmaktadır. Bu çalışmada, perde modelleme tekniklerinin ve perde kesitlerinin dikdörtgen olmaması durumunun bina davranışına olan etkisi incelenmiştir. Zaman tanım alanındaki sonuçlar karşılaştırılmış ve şekillerde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reinforced concrete shear walls are important structural elements in resisting seismic forces, due to the great stiffness of the section, which allows to reduce the lateral movement of the structure. Shear walls are generally preferred in high-rise buildings subject to lateral seismic forces. In many cases, reinforced shear walls are preferred generally non-rectangular shapes such as L, C, T. In the symmetrical or asymmetrical sections of the shear walls, the parts outside the seismic load application plane is extremely efficient in seismic behavior, these walls resist lateral loads in both directions due to their great stiffness in both directions. Non-rectangular shapes such as L, C, T cause an increase in compliance and resistance, seismic compared to rectangular shear walls that resist loads. In this study, the effects of modeling techniques of shear wall and non-rectangular shapes sections on the behavior of buildings are investigated. Time history analyses results are compared and given in the figures.