Canalis facialis'in segmentlerinin morfometrik analizi
Morphometric analysis of facial canal's segments
- Tez No: 657110
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKMUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Morfoloji, Anatomy, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Nervus facialis, canalis facialis, morfometri, Facial nerve, facial canal, morphometry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Nervus facialis karmaşık bir anatomik yapıya sahiptir, ancak sinirin seyri iyi bilinir ve bu alandaki patolojilerin tanınmasına katkıda bulunan radyo-anatomi kullanılarak kapsamlı bir şekilde incelenir. Meatus acusticus internus'tan temporal kemikteki foramen stylomastoideum'a kadar uzanan ve içerisinde n. facialis'in yer aldığı canalis facialis üç segmente ayrılır. Bu segmentler: Labirenter segment, timpanik segment ve mastoid segmenttir. Çalışmamız NEÜ Meram Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı arşivinde bulunan 50 yetişkin hastaya ait retrospektif kranial, temporal BT görüntüleri üzerinde gerçekleştirildi. Hastalara ait BT görüntüleri tarandıktan ve dışlama kriteri ile beraber hastalar gruplandırıldıktan sonra şu ölçümler yapıldı: Canalis facialis iç ağız genişliği, labirenter segment genişliği ve uzunluğu, timpanik segment genişliği ve uzunluğu, mastoid segment genişliği ve uzunluğu, birinci dirsek açısı ve ikinci dirsek açısı. Çalışmalarımız sonucunda ortalama RCFIAG 0,59±0,06 mm, LCFIAG 0,58±0,05 mm, RLSU 3,2±0,29 mm, LLSU 3,22±0,27 mm, RLSG 0,7±0,06 mm, LLSG 0,7±0,05 mm, RTSU 9,39±0,92 mm, LTSU 9,39±0,91 mm, RTSG 0,59±0,05 mm, LTSG 0,59±0,04 mm, RMSU 11,67±1,05 mm, LMSU 11,62±1,01 mm, RMSG 0,84±0,05 mm, LMSG 0,84±0,04 mm, RDA1 72,7±2,94°, LDA1 72,8±2,73°, RDA2 115,7±3,82°, LDA2 115,5±2,95° olarak ölçülmüştür. Çalışmamızdan elde edilen verilerin canalis facialis'in yapısının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağını, yapıların BT üzerinde tanımlanmasında; canalis facialis veya n. facialis ile ilgili sendromların teşhis ve tedavisinde hekimlerin semptomatik veya cerrahi yaklaşımlarına ışık tutacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Facial nerve has a complex anatomical structure, but the course of the nerve is well known and is studied extensively using radio-anatomy, which contributes to the recognition of pathologies in this area. Extending from the internal acoustic meatus to the stylomastoid foramen in the temporal bone and inside facial canal, in which facial nerve is located, is divided into three segments. These segments are: Labyrinth segment, tympanic segment and mastoid segment. Our study was performed on retrospective cranial and temporal CT images of 50 adult patients in the archives of NEU Meram Medical Faculty Radiodiagnostic Department. After the CT images of the individuals were scanned and the patients were grouped together with the exclusion criteria, the following measurements were made: Facial canal internal entrance width, labyrinth segment width and length, tympanic segment width and length, mastoid segment width and length, first genu angle and second genu angle. As a result of our studies, the average RCFIAG 0.59 ± 0.06 mm, LCFIAG 0.58 ± 0.05 mm, RLSU 3.2 ± 0.29 mm, LLSU 3.22 ± 0.27 mm, RLSG 0.7 ± 0.06 mm, LLSG 0.7 ± 0.05 mm, RTSU 9.39 ± 0.92 mm, LTSU 9.39 ± 0.91 mm, RTSG 0.59 ± 0.05 mm, LTSG 0.59 ± 0.04 mm, RMSU 11.67 ± 1.05 mm, LMSU 11.62 ± 1.01 mm, RMSG 0.84 ± 0.05 mm, LMSG 0.84 ± 0.04 mm, RDA1 72.7 ± 2.94 °, LDA1 72.8 ± 2.73 °, RDA2 115.7 ± 3.82 °, LDA2 115.5 ± 2,95 ° It was measured at. The data obtained from our study will contribute to a better understanding of the structure of facial canal, in defining the structures on CT; facial canal or facial nerve we think that it will shed light on the symptomatic or surgical approaches of physicians in the diagnosis and treatment of related syndromes.