Fıkhi açıdan kinayeli (kinai) lafızların tasarruflara etkisi
The effect of intellectual kinayi (kinai) lafizs on savings
- Tez No: 657171
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ERTURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Belâgat, Lafız, Kinâye, Ta'riz, Tasarruf, Islamic law (fiqh), Rhetoric, Word, Insinuation, Allusion, Disposal
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Lafızlar hakikat manalarının haricinde de kullanılmaktadırlar. Bir toplum tarafından kullanılan herhangi bir lafız, örfün değişmesi, mana genişlemesi, mana daralması veya mana kayması gibi nedenlere bağlı olarak zamanla farklı manalara delalet edebilir. Bu tür lafızlar içerisinden muhtemel manalarından herhangi biri için kullanımı yaygınlık kazanmış bir lafzın telaffuz edilmesi durumunda, manasının anlaşılması herhangi bir karineye ihtiyacı gerektirmez. Söz konusu lafzın hakikat veya mecaz manasında kullanılmış olması müsavidir. Bununla beraber özellikle lafızlardaki mana değişim sürecinde bir lafzın taşıdığı her mana, örfün belirleyici etkisine bağlı olarak toplumun bütün fertleri tarafından hemen anlaşılmayabilir. Bu gibi durumlarda, konuşanın, o lafızdan hangi manayı irade ettiğinin anlaşılması çeşitli karinelere ihtiyacı gerektirir. Bunların başında niyet ve delalet-i hal gelmektedir. Kinâyeli lafızların fıkhi sonuçları özellikle İslam aile hukukunda üzerinde en fazla ihtilaf olan konulardan bir tanesidir. Ayrıca zaman, mekan ve örf etkenlerine bağlı olarak kinâyeli lafızların toplumdan topluma değişkenlik göstermesi sebebiyle, müctehid imamlar tarafından belirlenen kaidelere göre hareket edilmesi şer'î hükümlerde tutarlılık ve adalet açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Words are also used outside of their main meanings. Any word used by a society may refer to different meanings over time, depending on reasons such as the change of custom, semantic widening, semantic narrowing, or semantic shift. In the case of pronouncing a word that has become widely used for one of its possible meanings among such words, it does not require any presumption to understand its meaning. It is equal in terms of using the word in question to mean truth or metaphor. However, especially in the process of the change of the meaning of words, every meaning of a word may not be immediately understood by all members of the society due to the determining effect of the custom. In such cases, understanding what the speaker means by that word requires various indications. The leading of these is intention and evidence of status (tongue of disposition). The consequences of alleged phrases in Islamic law (fiqh) are one of the most controversial issues, especially in Islamic family law. Besides, it is important to act according to the rules determined by the mujtahid imams in terms of consistency in sharia judgments and justice, as the words of allegory vary from society to society depending on time, place, and customary factors.