Central banking and the monetary policy: Examining the superiority of the Islamic monetary system on the basis of stability in the money demand function under a dual banking system
Merkez bankacılığı ve para politikası: İkili bankacılık sistemi altında para talebi fonksiyonunun istikrarından hareketle İslami para sisteminin üstünlüğünün incelenmesi
  1. Tez No: 657172
  2. Yazar: ABUBAKAR BYANGO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İslami para politikası, İslami merkez bankacılığı, İslami finans sistemi, para talebi fonksiyonunun tahmini, geleneksel para sistemi, eşbütünleşme, faizsiz ve faize dayalı para arzı (parasal toplamlar), Islamic monetary policy, Islamic central banking, Islamic financial system, estimation of the money demand function, conventional monetary system, Cointegration, Interest-free monetary aggregate and interest based monetary aggregate (money supply)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Para politikasını yönetmede merkez bankacılığı işlemler, İslami olsun ya da olmasın her ekonominin ana ve en önemli unsurudur. İslami bankacılık ve finans uygulamaların seviyesi yükseldikçe, İslami para sisteminin geleneksel muadiline göre daha verimli ve etkili olduğu hipotezi gün geçtikçe daha fazla geçerlilik kazanmaktadır. Bununla birlikte, ikili bankacılık ve finansal sistemlere sahip hiçbir ülke İslami çerçevede para politikası uygulamamaktadır. Bu araştırmanın temel motivasyonu, muhtelif Müslüman ülkelerin bankacılık ve finans sektörlerini İslami ilkelere göre yeniden düzenlemeye yönelik büyük gayretlerine rağmen, merkez bankacılığı ve para politikası operasyonlarının halen büyük ölçüde geleneksel şekilde devam etmesidir. Müslüman ülkelerin faize dayanan para politikası uygulamalarının ekonomik ve finansal olarak başarısız olduğu açıkça ortaya konulmuş olmasına rağmen, faize dayalı para politikasi uygulamalarına devam eden ısrarları, İslami para politikası alternatifinin üstünlüğü hakkında şüphe uyandırmaktadır. Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı, bu üstünlüğü hem teorik hem de ampirik olarak ikili parasal ve finansal sistemler altında incelemektir. Çalışmanın uygulama kısmında Uluslararası Para Fonu (IMF), Uluslararası Finansal İstatistikler (IFS) ve Dünya Bankası'ndan elde edilen ikincil yıllık veriler kullanılmıştır. 8 yatay kesitten elde edilen 26 gözlem 1991-2016 yıllarını kapsayacak şekilde analize dahil edilmiştir. Uygulama kısmı her iki parasal sistemi para talebi fonksiyonunun göreceli istikrarına, paranın dolaşım hızının göreceli istikrarına, parasal toplamlar ile parasal taban arasındaki korelasyona ve aynı zamanda para politikası hedefi ve geleneksel olana göre İslami para sisteminin parasal toplamını dikkate alarak mevcut literatürü genişletmektedir. Çalışmada, uzun vadeli para talebinin tahminleri için panel DOLS ve FMOLS eşbütünleşme teknikleri kullanılmıştır. Kısa dönemli regresyon testleri için, ARDL sınır testi kullanılmış ve her iki sistemde para talebi fonksiyonunun istikrarlılığı her bir kesit için CUSUM ve CUSUMSQ grafikleri kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın bulguları teorik ve ampirik olmak üzere iki kategoride ele alınabilir. Teorik analiz kapsamında, özellikle sürdürülebilir fiyat ve finansal istikrar başta olmak üzere, makro-ekonomik hedeflere ulaşılmasını kolaylaştırmada faizsiz bir finansal ve parasal sistemin göreceli üstünlüğünü ve etkinliğini gösteren epistemolojik temeller incelenmiştir. Kuran-ı Kerim, İncil, Tevrat ve Hz. Muhammed'in (PBH) sözleri, davranışları ve eylemleri de dahil olmak üzere, başlıca kutsal kitaplarda bahsedildiği gibi, insanlığa geçen nesiller boyunca rehberlik eden bir ekonomik düzenin temeli incelenmiştir. Çalışma, İslami para sisteminin geleneksel muadiline kıyasla makro-ekonomik hedeflere daha verimli ve etkili bir şekilde ulaşılmasını nasıl kolaylaştırdığını görtermektedir. Son olarak, teorik kısımda, İslami bir para ve finans sisteminin tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde optimal düzeyde çalışacağı sonucuna varılmıştır.. Bu seviyede, sadece para politikasının yüksek hasıla düzeyinde fiyat ve finansal istikrar hedeflerine ulaşılmış olmayacak, aynı zamanda işsizlik sorunu da çözülmüş olacaktır. Ampirik sonuçlar beklenen enflasyon oranının hem uzun vadeli eşbütünleşme hem de kısa sonuçlu regresyon, sonuçlarının davranışsal iktisat teorisine uygun olması nedeniyle yasaklanmış enflasyon oranının mükemmel bir ikamesi olduğunu ortaya koymaktadır. CUSUM ve CUSUMSQ grafikleri her iki modelin de %5'lik anlam seviyesinde nispeten istikrarlı olduğunu göstermektedir. Bu, faiz oranının fırsat maliyet değişkeni olarak beklenen enflasyon oranıyla değiştirilmesi ile açıklanabilir. Faiz oranı değişkenini kullanmama gerekçemiz sadece faiz oranlarının İslami bir ekonomik düzende yer almaması gerçeğine değil, aynı zamanda faiz oranının aksine beklenen enflasyonun özellikle gelişmekte olan ülkelerde para tutmanın fırsat maliyetini, daha iyi yansıtan bir araç olduğu konusundaki genel kabuldür (Bahmani, Oskooee ve Tanku, 2006; Budina vd., 2006Bulgular bize faizsiz paranın dolaşım hızının varyansının faize dayalı olana göre çok daha düşük olduğunu gösteriyor. Bu sonuç, faizsiz parasal toplamların faize dayalı olanlara göre daha az oynaklık gösterdiği yönünde daha önceki bulgularla örtüşmektedir. Ayrıca, para tabanı ile parasal toplam arasındaki korelasyon ve nihai para politikası hedefi (sürdürülebilir fiyat istikrarı) ile parasal toplamlar arasındaki bağlantı, İslami para sisteminde geleneksel sistemdekilere göre görece daha güçlü bulunmuştur. Bu çalışmanın bulguları akademi, politika yapıcılar, düzenleyiciler ve uygulayıcılar başta olmak üzere, geniş bir paydaş yelpazesi için önemli politika çıkarımlarına sahiptir. Son olarak, bu çalışma, herhangi bir para politikası hedefinin etkin ve verimli bir şekilde uygulanması ve gerçekleştirilmesi için bir ön koşul olarak para talebi fonksiyonunun istikrarına ilişkin genel ampirik destek eksikliği üzerine literatürdeki boşluğu doldurmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Central banking operations in managing monetary policy is the main and most important segment of any economy, Islamic or otherwise. As the level of Islamic banking and financial practices increase, the hypothesis that the Islamic monetary system is more efficient and effective compared to its conventional counterpart galvanizes more momentum. However, no single country with dual banking and financial systems has implemented monetary policy from the Islamic framework. The motivation for undertaking this research, therefore, was prompted by the realisation from the literature that despite the enormous efforts by various Muslim countries to re-align the banking and finance sectors towards the Islamic principles, central banking and monetary policy operations have largely continued in the conventional framework. So, ceteris paribus, the continued insistency by Muslim countries on interest-based monetary practices, whose collateral economic and financial failures have been well documented raises doubt about the superiority of the Islamic monetary policy alternatives. The purpose of this study, therefore, is to examine this superiority both theoretically and empirically under dual monetary and financial systems. Our empirical part employed annual data, secondary in nature, collected from the International Monetary Fund (IMF), International Financial Statistics (IFS), and the World Bank. It spans from 1991-2016 inclusive, making a total of 26 observations for eight cross-sections. Empirically, the study extended the literature by way of comparing two monetary systems based on the relative stability of the money demand function, the relative stability of the velocity of money and the correlation between the monetary aggregates and the monetary base as well as the monetary policy goal and the monetary aggregate of the Islamic monetary system over the conventional one. The study employs the panel DOLS and FMOLS cointegration techniques for the estimations of the long-run demand for money. For the short-run regression tests, the study employed the bounds ARDL model and thereafter examined the stability of the money demand functions under the two systems using plots of CUSUM and CUSUM SQ for each cross-section. The findings of the study are categorized into two; theoretical and empirical. Under the theoretical analysis, the epistemological foundations showing the relative superiority, effectiveness, and efficiency of an interest-free financial and monetary system in facilitating the achievement of macroeconomic goals especially sustainable price and financial stability was examined. We cited several divine guidance as the basis and foundation for a proper economic order which has guided mankind throughout all passed generations as mentioned in the major divine scriptures including the Holy Quran, the Bible, the Torah, and the words, behaviours, and actions of Prophet Muhammad (PBH). The study demonstrated how the Islamic monetary system facilitates the achievement of macroeconomic goals in a more efficient and effective manner as compared to its conventional counterpart. Lastly, the theoretical part concluded that when fully operationalized, an Islamic monetary and financial system operates at its optimal level. At this level, not only are the goals of monetary policy; price and financial stability at high output level achieved but also the unemployment is solved. From the empirical results, the study found expected inflation rate as a perfect replacement for the prohibited interest rate as the both long-run cointegration and the short-result regression results conformed to the behavioural economic theory. The CUSUM and CUSUMSQ plots showed that both models are relatively stable since they lie within the 5% critical region. This could be attributed to the replacement of interest rate with expected inflation rate as the opportunity cost variable. Our justification for dropping the interest rate variable was not only based on the fact that interest rates have no room for an Islamic economic order but also, increasingly, the expected inflation, not interest rate is gaining general acceptability as the most appropriate measure for the opportunity cost of holding money especially in developing countries (Bahmani, Oskooee and Tanku, 2006; Budina et al., 2006). Findings prove that variance of velocity of interest-free money is much lower than that of the interest-based, consisting with the earlier studies on the subject matter that stressed that interest-free monetary aggregate is less volatile as compared to its interest-based counterpart. Moreover, the correlation between the monetary base and the monetary aggregate as well the link between the ultimate monetary policy goal (sustainable price stability) and the monetary aggregate was found to be relatively stronger under the Islamic monetary system compared to the ones under the conventional system. The findings of this study have important policy-making implications to a wide spectrum of stakeholders including academia, policymakers, regulators, and practitioners. Lastly, this study has tried to fill the gap in the literature, on the general lack of empirical support as regards the stability of the money demand function as a pre-requisite for the successful implementation and achievement of any monetary policy goal in an effective and efficient way.