TOA yüklü poliüretan köpük kullanılarak sulu çözeltilerden uranyum ekstraksiyonu
- Tez No: 65723
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uranyum (ayırma, absorpsiyon, sorpsiyon, ekstraksiyon), trioktilamin (TOA), poliüretan köpük, üretan polimerferi, Uranium (separation, absorption, sorption, extraction), trioctylamine (TOA), polyurethane foam, urethane polymers
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV ÖZET TOA YÜKLÜ POLİÜRETAN KÖPÜK KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN URANYUM EKSTRAKSİYONU TOKER,Yasemin Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral ERAL Mart 1997, 45 Sayfa Son yıllarda, poliüretan köpükler eser miktardaki metal iyonlarının ayrılması ve konsantre edilmesinde etkin sorbentler olarak ilgi çekici olmuşlardır. Bu köpükler, analitik çalışmalarda ve atık su arıtma proseslerinde metal iyonlarının kazanımında bazı ekstraktanlar için etkili ve inert bir destek materyali olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada seyreltik uranil sülfat çözeltilerinde, trioktilamin (TOA) yüklü poliüretan köpükler ile uranyumun absorbsiyon ve desorpsiyon davranışı incelenmiştir. TOA ile yüklü poliüretan köpüğün uranyum ekstraksiyon verimini etkileyen parametrelerden, U konsantrasyonu etkisi, değişik çözelti hacimlerinin kuru köpük ağırlığına oranı (V/m, ml/g), pH etkisi, poliüretan köpüğe yüklenen TOA konsantrasyonu, etkileşim süresi ve sıcaklık etkisi incelenmiş ve optimum koşullar saptanmıştır. Çalışmada hücre büyüklüğü ve dağılımı homojen olan 30 kg/m3 yoğunluğa sahip köpükler kullanılmıştır. Ortalama 0.550 ± 0.002 g ağırlığında ve silindirik biçimde kesilen köpükler öncelikle ön yıkama işlemine tabi tutulmuş ve kurutulan köpüklere TOA/siklohekzan yüklenmiştir. TOA yüklü ve yüksüz poliüretan köpüklerle, uranil sülfat çözeltilerinden uranyumun kazanılmasına ilişkin yapılan kapasite tayininde, TÖA ile yüklü köpüklerde yüksek kapasite belirlenmiştir. Ekstraksiyon işlemi dinamik bir yöntem ile gerçekleştirilmiş ve sulu çözeltilerdekiuranyum konsantrasyonu 1-(2- pyridylazo) resorcinol (PAR) yöntemi (A= 510nm, E=3.87x 104 L/mol.cm) ile spektrofotometrik olarak saptanmıştır. TOA ile yüklü poliüretan köpük için belirlenen optimum ekstraksiyon koşulları şöyledir U konsantrasyonu=25ppm, V/m (ml/g)=500, pH=2.0, TOA konsantrasyonu=%10, etkileşim süresi=1 saat, sıcaklık=23 °C. Optimum koşulların uygulanması ile elde edilen uranyum ekstraksiyon verimi %90.0 ± 2.9 olarak saptanmıştır. TOA yüklü poliüretan köpüğe yüklenen uranyumun tekrar sulu faza alınması için yedi ayrı sıyırma reaktifi ( (NH4) 2S04, Na2C03, NH4CI, NaCI, NaN03, NaCI + H2S04l NH4N03 + HN03 ) denenmiştir. En iyi sıyırmalar 1 M NaCI çözeltisi ile %88.7, 1 M NaCI + 0.05 M H2S04 çözeltisi ile % 90.2 ve 0.9 M NH4N03 + 0.1 M HN03 çözeltisi ile %90.1 olarak belirlenmiştir. Seyreltik sulu çözeltilerden uranyumun ayrılması ve kazanılmasında TOA yüklü poliüretan köpüğün kullanımının uygun olduğu gözlenmektedir. Poliüretan köpük ucuz ve kolay temin edilen bir destek materyalidir. Ayrıca uranyumun desorpsiyonu da kolayca gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EXTRACTION OF URANIUM FROM AQUEOUS SOLUTION BY USING POLYURETHANE FOAM IMPREGNATED WITH TOA TOKER, Yasemin Msc in Nuclear Science (Chemistry) Supervisor: Prof.Dr. Meral ERAL March 1997, 45 Pages In recent years, polyurethane foams attracted attention as effective sorbents in the separation and concentration of metal ions in trace amounts. These foams are used as effective and inert support materials for extracting reagents to recover of metal ions in analytical and water treatment processes. In this work, sorption and desorption behaviour of uranium (VI) on an open-cell polyurethane foam impregnated with trioctylamine (TOA) used or an extractant, has been investigated in dilute uranyl sulphate solutions. The parameters effecting the efficiency of uranium extractions of foams impregnated with TOA; uranium concentration, ratio of solution volume to foam weight (ml/g), the pH, the concentration, retention time and the temperature were studied. In this work, foams that have homogeneous cell size and distribution having 30 kg/m3 density have been used. Foams that are cut cylindirically and 0.550+0.002 g, average weight are first introduced prewashed operation. TOA/cyclohexane has been impregnated into dried foams. The uptake capacity determination by using foams impregnated with and without TOA have been determined and the higt uptake capacity of foams impregnated with TOA has been found. The extraction process has been carried out with a dynamic method. The uranium concentration in aqueous solution has been determined spectrophotometrically by PAR method.vu The optimum extraction conditions were as follows : U concentration =25ppm, V/m (ml/g)=500, pH=2.0, %TOA=%10 retention time=1hour, temperature=23 °C. The extraction efficiency of the polyurethane foam impregnated with TOA into aqueous phase again, seven different stripping reactans such as ( (NH4) 2S04) Na2C03, NH4CI, NaCI, NaNo3, NaCI + H2S04, NH4N03 + HN03 ) were tried. The efficiency of stripping was found as 88.7% by 1 M NaCI solution, 90.2 % by 1 M NaCI+0.05 M H2S04 solution and 90.1 % by 0.9 M NH4N03 + 0.1 M HN03 solution. It has been shown that TOA impregnated polyurethane foam can be used for extraction and separation of uranium from dilute aqueous solutions. Polyurethane foam can act as a cheap and readily avaible support material for TOA. It was also observed that uranium desorption can be achieved easily.