E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi SUFA (Homa) dalyanı'nda yürütülen iyileştirme çalışmalarının su kalitesi ve balık verimi üzerine etkileri
- Tez No: 65722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ Y. KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Dalyan, ıslah çalışmaları, yetiştiricilik, Coastal lagoon, management, aquaculture
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi SUFA Dalyanı'nda 1991 yılından itibaren hızla azalan verimi arttırmak amacıyla uygulamaya konulan çeşitli iyileştirme çalışmalarının, 1996 yılı üretim dönemi olan Haziran-Aralık ayları arasında dalyan sahası su kalitesine ve dolayısıyla balık verimine etkileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında değerlendirmeye alman veriler arasında başlıca fiziko- kimyasal parametreler olan su ve hava sıcaklığı, tuzluluk, pH ve çözünmüş oksijen bulunmaktadır. Bunun yatımda 1996 ve önceki yıllardaki balık miktar ve türleri, kanal ve kuzuluk sistemleri, derinlik, akıntı verileri de değerlendirmeye alınmıştır. Çalışma süresince belirlenen periyotlarla bölgede saptanan sekiz istasyonda gözlemler yapılmış ve alman örnekler kimyasal yöntemlerle analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar son beş yıllık verilerle karşılaştırılmış, verim artışı ve bağlantılı etkenler, ıslah çalışmalarım yönlendirmek amacıyla değerlendirilmiştir. Buna göre, 1991-1996 yıllan arasında yapılan ıslah çalışmaları su kalitesini iyileştirmeye yönelik olup, özellikle iç kanal ve deniz boğazlarının düzenlemelerine öncelik verildiği saptanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda özellikle 1995-1996 yıllan arasında yapılan ve 1996 balık verimini doğrudan etkileyen sirkülasyon kanalı, deniz boğazlan ve derinleştirme çalışmalarının verime önemli ölçüde katkıda bulunduğu saptanmıştır. Özellikle 1996 yılında tuzluluk, çözünmüş oksijen, sıcaklık verilerinin optimal değerlerde bulunması ve 1996 balık veriminin 33.7 ton ile önceki yıllardan en az iki kat fazla olması bu düşünceyi doğrulamaktadır. Elde edilen veriler ışığında verimi artırmaya yönelik vallikültür, kuluçkahane, kuzuluk ve set modernizasyonu ile buna benzer iyileştirme çalışmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, effects of various management activities which' re ongoing since 1991 for increase fish yield on SUFA Lagoon has been studied in production period of 1996 between months June and December. Rewieved parameters were main physico-chemical items like water and air temperature, salinity, pH and dissolued oxygene. Also, 1996 and past year's fish yield datas, channel and traps systems, flow rate and deepening systems were taken into account. Samples were collected from 8 sellected stations in lagoon area and they were checked with chemical methods. Results were compared with last five years results, in order to model required management subjects. Thus, management studies thatve been done between 1991-1996 were aimed to improving the water quality and especially specialized on canalization systems. As the result of this study, if s been shown that circulation canal, deepening etc. activities were effected 1996 fish yield in highly degree. Optimal values at temperature, salinity and dissolved oxygen parameters recorded in 1996 were resulted the annual fish yield with amount of 33.7 tons. This figure is almost two times more than past years. According to results, it's been advised that valliculture studies, hatchery construction and traps modernization have to be put into plan in very close future.