Piklede glioksilik asit kullanımının krom tüketimi ve deri kalitesine etkileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 65724
  2. Yazar: NİLGÜN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Glioksilik asit, pikle, krom tabaklama, Glyoxylic acid, pickle prosses, chrom tanning
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
«V ÖZET PİKLEDE GLİOKSİLİK ASİT KULLANIMININ KROM TÜKETİMİ VE DERİ KALİTESİNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TAŞKIN, Nilgün Yüksek Lisans Tezi, Den Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi; Yrd.Doç. Dr. Bekir YILMAZ Mayıs 1997,58 sayfa Bu çalışmada, bir organik asit olan glioksilik asit yaygın olarak kullanılan formik ve sülfirik asit ile kombine edilerek pikle işleminde uygulanmıştır. Glioksilik asitin kromun deriye bağlanması, atık flottedeki krom miktarını azaltması ve deri kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmada giysilik amaçlı işlenen yerli koyun derilerine ön denemeler sonucu belirlenen iki farklı kombinasyon uygulanmıştır Elde edilen örnekler çeşitli fiziksel testler ve kimyasal analizlere tabi tutulmuş ve bu test sonuçları istatistiksel olarak Tesadüf Blokları yöntemine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF GLYOXYLIC ACID ON REDUCING CHROM OFFER AND LEATHER QUALITIY TAŞKIN,NHgün MSc in Department of Leather Tech. Supervisor: Yrd. Doç Dr.Bekir YILMAZ June 1997, 58 pages In this study,Glyoxylic acid that is an organic acid, used in pickle prosses by combining formic and sulphide acid used widely. The effects of Glyoxylic acid on bonding chrom to skin, reducing chrom offer in waste water and leather qualitiy are searched. At the work, two different combinations defined by treatment are applied to the Turkish sheep skins which are carried out, aiming clothing leather. Recived examples passed through physical tests and chemical analysis and this test results are took account according to Possible Blocks Method statistically