Ludwig Van Beethoven Piyano Sonatı Op. 111'in yapısal analizi
Structural analysis of Ludwig Van Beethoven's Op. 111 Piano Sonata
  1. Tez No: 657349
  2. Yazar: RUBA PEKDEMİR PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. OYTUN EREN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ludwig van Beethoven, Op. 111 Piyano Sonatı, Yapısal Analiz, Biçim, Soyutlama, Ludwig van Beethoven, Op. 111 Piano Sonata, Structural Analysis, Form, Abstraction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Ludwig van Beethoven'in Op. 111 Piyano Sonatı yapısalcı bakış açısıyla ele alınmıştır. Beethoven'in küçük bir ögeden nasıl bütünlükçü bir yapıya ulaştığı incelenmiştir. Motiflerin, cümlelerin ve bunlardan oluşan sergi, gelişme ve sonuç kısımlarının hiçbir şekilde rastgele oluşmadığı, her bir oluşumun bilinçli ve organize bir şekilde kurgulandığı yapılan ayrıntılı analizlerle kanıtlanmıştır. Tezin birinci bölümünde Beethoven'in hayatı ve yapısalcı bakış açısı hakkında genel bilgiler verilmiş, ikinci bölümünde ise sonatın birinci ve ikinci bölümünün yapısal analizi detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Tüm bu analizler sonucunda bir eserin biçimsel özellikleriyle kavranarak bütünlükçü bir yapı içerisinde nasıl düşünülüp yorumlanması gerektiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, Ludwig van Beethoven's Op. 111 Piano Sonata has been handled with a structuralist perspective. How Beethoven reached a holistic structure from a small element was examined. Motifs, sentences and the exhibition, development and result parts consisting of them are in no way randomly formed; it has been proved by detailed analysis that each formation is constructed in a conscious and organized manner. In the first part of the thesis general information about Beethoven's life and structuralist perspective is given, and in the second part, the structural analysis of the first and second parts of the sonata is discussed in detail. As a result of all these analyzes, it was revealed how a work should be grasped with its formal features and how it should be thought and interpreted in a holistic structure.