'A Gentle Murmur': Gendered madness as a 'line of flight' in the works of Alice Walker and Chimamanda Ngozi Adichie
'Hafif bir Fısıltı': Alice Walker ve Chimamanda Ngozi Adichie'nin eserlerinde 'kaçış çizgisi' olarak cinsiyetleştirilmiş delilik
- Tez No: 657367
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİTNAT ECE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: edebi delilik, Afrika diasporası, kaçış çizgisi, eşiktelik, kadınlık, literary madness, African diaspora, line of flight, liminality, femininity
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma, ataerkil ve emperyal normallik söylemlerinin homojen kavramlaştırılmalarını bozan kadın deliliğinin edebi temsilini muğlak bir metinsel strateji olarak ele almaktadır. Çalışma, Chimamanda Ngozi Adichie'nin Purple Hibiscus (2003) ve Half of a Yellow Sun (2006) ile Alice Walker'ın Meridian (1976) ve Possessing the Secret of Joy (1992) eserlerini siyah deli kadının çok boyutluluğunu ortaya koymak amacıyla transatlantik feminizm çerçevesinde incelemektedir. Bu eserler, deli kadın paradigmasını kullanarak kültürel sınırlandırılmaya maruz kalan siyah kadın öznelliğinin doğasında var olan ırksal ve cinsiyetlendirilmiş ötekiliği yansıtmaktadır. Çalışma; annelik, cinsellik ve etnik/ırksal kimlik oluşumu bağlamında bu ötekileşmenin metinler arası ilişkisini öne çıkarmakta ve bu unsurları gelenek dışı anlatı yapılarıyla göstermektedir. Ayrıca bu çalışma, Félix Guattari ve Gilles Deleuze tarafından türetilen 'kaçış çizgisi' kavramından faydalanarak deliliğin yaratıcı/yıkıcı potansiyeli ve bireyin heterojen bir kimlik oluşturabil(eme)mesi arasındaki kaçınılmaz bağı incelemektedir. Bu bağ, delilik anlatısının yalnızca toplumsal çelişkileri ortaya çıkarmasına değil; birey ve toplumun cinsiyet, etnisite/ırk ve kültürel tarih algılarını da dönüştürmesine olanak sağlamaktadır. Çalışma, kadın deliliğinin direniş ve itaat şeklindeki ikili tahlilinin yerine içsel heterojenliğin önemi üzerinde durmaktadır. Bu doğrultuda çalışma, siyah deli kadının toplumsal değişim potansiyeli ve heterojen bir benlik duygusu oluşturabilmesi arasında bir ilişki gözlemlemiştir. Bu ilişki, seçili eserlerde monolitik delilik ve siyah kadın öznellik söylemlerinin çeşitlilik kazandığı ve yeniden yapılandırıldığı dönüşümsel bir edebi alanın oluşumuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study regards the literary representation of female madness as an ambiguous textual strategy that disrupts the homogeneous conceptualizations of patriarchal and imperial normalcy. Framed within transatlantic feminist nuances, the study examines Purple Hibiscus (2003) and Half of a Yellow Sun (2006) by Chimamanda Ngozi Adichie along with Meridian (1976) and Possessing the Secret of Joy (1992) by Alice Walker in an attempt to demonstrate the multi-dimensionality of the black madwoman. These works reflect the racial and gendered otherness inherent in the culturally circumscribed black female subjectivity through the madwoman paradigm. The study foregrounds the intertextual parallelism of this otherness within motherhood, sexuality and ethnic/racial identity formation, all of which are manifested in unconventional narrative structures. Applying the concept of 'the line of flight', coined by Félix Guattari and Gilles Deleuze, the study scrutinizes the inextricable link between the creative/destructive potential of madness and one's (in)ability to foster a heterogeneous identity. This link enables the madness narrative not only to expose social contradictions but also to transform individual and communal conceptions of gender, ethnicity/race and cultural history. Therefore, the study shifts the focus of female madness from the dichotomous interpretations of resistance and submission to the importance of internal heterogeneity. In this light, the study has observed a correlation between the black madwoman's potential to induce societal transformation and her ability to form a heterogeneous sense of self. This correlation indicates a transformational literary space in the selected works wherein monolithic discourses of madness and black femininity are diversified and reconstructed.