Yenidoğanda Hepatit-B aşısı sırasında uygulanan nazik insan dokunuşu, kanguru bakımı ve emzirmenin ağrı düzeyi, ağlama süresi ve fizyolojik parametrelere etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effects of gentle human touch, kangaroo care and breastfeeding on pain level, crying duration and physiological parameters during Hepatitis-B vaccination in newborns: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 974333
  2. Yazar: DERYA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN AYMELEK ÇAKIL, DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Hepatit B, Kanguru bakımı, Çocuk hemşireliği, Breast feeding, Hepatitis B, Kangaroo care, Pediatric nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın Nazik İnsan Dokunuşu (Gentle Human Touch-GHT), Kanguru Bakımı (Ten Tene Temas) ve Emzirme yöntemlerinin yenidoğanlarda uygulanan Hepatit-B aşısı öncesinde, sırasında ve sonrasında ağrı, ağlama süresi ve fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini incelemeyi ve bu yöntemlerin etkinliğini karşılaştırmayı amaçlanmaktadır. Bu çalışmada etik kurul, kurum izni ve ebeveyn onamı alınmıştır. Çalışma Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde randomize kontrollü deneysel bir tasarımla yürütülmüştür. Nazik İnsan Dokunuşu (n=40), Kanguru Bakımı (n=40) ve Emzirme grubu (n=40) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır ve gruplara alınan bebekler gestasyon yaşı ve doğum kilosu değişkenleri benzer şekilde seçilmiştir (p >0,05). Gestasyon yaşı 38-42 hafta, doğum kilosu 2000 gram ve üzeri olan 120 sağlıklı yenidoğan dâhil edilmiştir. Veriler anne ve bebeklere ilişkin tanıtıcı bilgi formu, NIPS, kalp tepe atımı, oksijen satürasyonu ve ağlama süresi zamanı ölçülerek toplanmıştır. Hepatit-B aşısı uygulaması sırasında yenidoğanlara Nazik İnsan Dokunuşu ve Emzirme toplanda 5 dakika s ile süre uygulanmıştır. Aşı uygulaması öncesinde, sırasında ve sonrasında NIPS ağrı skoru, ağlama süresi ve fizyolojik değişimler ölçülmüş, gruplar arasındaki farklar Shapiro-Wilk normallik testi, Kruskal-Wallis testi, Tek Yönlü ANOVA, Tukey HSD testi ve Ki-kare testi gibi istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Müdahale sırasında ve sonrasında NIPS skorları, ağlama süresi ve kalp tepe atımı açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,05). Nazik İnsan Dokunuşu uygulanan yenidoğanlarda müdahale sırasında NIPS skoru en düşük (5,55 ± 0,90), ağlama süresi en kısa (0,09 ± 0,02), kalp tepe atımı en stabil (150,48 ± 13,51) ve oksijen satürasyonu en yüksek (96,73 ± 1,21) olarak ölçülmüştür. Kanguru Bakımı grubunda ise müdahale sırasında NIPS skoru 6,35 ± 0,73, ağlama süresi 0,14 ± 0,03 , kalp tepe atımı 159,23 ± 13,81 ve oksijen satürasyonu 95,55 ± 1,43 olarak bulunmuştur. Emzirme grubunda müdahale sırasında NIPS skoru en yüksek (6,83 ± 0,44), ağlama süresi en uzun (0,19 ± 0,03), kalp tepe atımı en yüksek (168,33 ± 14,18 ) ve oksijen satürasyonu en düşük (95,45 ± 1,13) olarak bulunmuştur. Bulgular, Nazik İnsan Dokunuşu uygulanmasının yenidoğanlarda aşı kaynaklı ağrıyı azaltmada en etkili farmakolojik olmayan müdahale olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, sağlık çalışanları ve hemşirelerin farmakolojik olmayan ağrı yönetimi stratejilerini klinik uygulamalara entegre etmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Gentle Human Touch, Kangaroo Care, and Breastfeeding on Pain, Crying Duration, and Physiological Parameters in Newborns During Hepatitis B Vaccination: A Randomized Controlled Trial This study aims to examine and compare the effectiveness of Gentle Human Touch (GHT), Kangaroo Care (Skin-to-Skin Contact), and Breastfeeding methods in newborns before, during, and after Hepatitis B vaccination in terms of pain, crying duration, and physiological parameters. Ethical committee approval, institutional permission, and parental consent were obtained for the study. The study was conducted with a randomized controlled experimental design at Kırşehir Training and Research Hospital. The newborns were divided into three groups: Gentle Human Touch (n=40), Kangaroo Care (n=40), and Breastfeeding (n=40). The infants included in the groups were selected with similar gestational age and birth weight variables (p >0.05). A total of 120 healthy newborns with a gestational age of 38–42 weeks and birth weight of 2000 grams or more were included. Data were collected using a demographic information form for mothers and infants, the Neonatal Infant Pain Scale (NIPS), heart rate, oxygen saturation levels, and crying duration measurements. During Hepatitis B vaccination, Gentle Human Touch and Breastfeeding were applied for a total duration of 5 minutes. Pain scores (NIPS), crying duration, and physiological changes were measured before, during, and after the vaccination. Differences among the groups were analyzed using Shapiro-Wilk normality test, Kruskal-Wallis test, One-Way ANOVA, Tukey HSD test, and Chi-square test. There were significant differences between the groups in terms of NIPS scores, crying duration and peak heart rate during and after the intervention (p<0.05). In the newborns who received Gentle Human Touch, the NIPS score was the lowest (5.55 ± 0.90), crying duration was the shortest (0.09 ± 0.02), heart rate was the most stable (150.48 ± 13.51) and oxygen saturation was the highest (96.73 ± 1.21) during the intervention. In the Kangaroo Care group, the NIPS score was 6.35 ± 0.73, crying duration was 0.14 ± 0.03 min, heart rate was 159.23 ± 13.81 beats/min and oxygen saturation was 95.55 ± 1.43 during the intervention. In the breastfeeding group, the NIPS score was the highest (6.83 ± 0.44) and crying duration was the longest during the intervention. (0.19 ± 0.03 ), heart rate was the highest (168.33 ± 14.18 ) and oxygen saturation was the lowest (95.45 ± 1.13). The findings indicated that Gentle Human Touch was the most effective non-pharmacological intervention in reducing vaccine-induced pain in newborns. Therefore, it is recommended that healthcare professionals and nurses integrate non-pharmacological pain management strategies into clinical practice.