Batı Karadeniz Bölgesinde sosyal medya bağımlılığının kişisel iyi oluş ile ilişkisi
Analysis of relationship between social media addiction and personal well- being in Western Black Sea Region
- Tez No: 657413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, Kişisel iyi oluş, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası, Batı Karadeniz, Social media addiction, personal well-being, Turkey Addiction and Mental Health Map, Western Black Sea Region
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Projesi kapsamında yapılan bu araştırmada, Batı Karadeniz bölgesindeki bireylerde sosyal medya bağımlılık düzeyinin belirlenmesi, sosyal medya bağımlılığı ile kişisel iyi oluş arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Batı Karadeniz bölgesinde yaşayan 2800 kişiye anket uygulanmıştır. Uygulanan veri toplama aracında bağımlılık yükü formu ile kişisel iyi oluş endeksi yetişkin formu yer almaktadır. Verilerin analizinde SPSS 21.00 kullanılmış olup, betimleyici istatistikler ile birlikte regresyon ve ANOVA analizlerine yer verilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre yaş ve kişisel iyi oluş sosyal medya bağımlılığını azaltmaktadır. Bununla birlikte bekar bireylerin sosyal medya bağımlılığı riski evlilere oranla daha yüksektir. Yapılan tek yönlü varyans analizi sonucuna göre sosyal medya bağımlılığı olmayan, düşük düzeyde sosyal medya bağımlılığı olan ve yüksek düzeyde sosyal medya bağımlılığı olan katılımcılar arasında kişisel iyi oluş yönünden anlamlı bir farklılık yoktur. Elde edilen bu bulgular yaş ve medeni durum ile birlikte kişisel iyi oluşun sosyal medya bağımlılığı için önemli bir risk faktörü olduğunu düşündürmektedir. Sosyal medya bağımlılığına ilişkin çalışmalarda bireyin kişisel iyi oluşunun artırılmasına yönelik uygulamalar geliştirilmeli, yaş ve medeni durumu dikkate alan tedavi yaklaşımları planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study which is created in Addiction and Mental Health Map of Turkey Project, determining the level of social media addiction in individuals in the Western Black Sea Region and to reveal the effect of personal well-being on social media addiction is aimed. In the direction of this match, 2800 people living in Black Sea Region were surveyed. The data collection tool includes the addiction load form and personal well-being ındex-adult form. SPSS 21.00 was used to analyze the data and regression and ANOVA analyzes were performed with descriptive statistics. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, age and personal well-being decrease social media addiction. However, the risk of social media dependence of single individuals is higher than that of married people. According to the results of one-way analysis of variance, there is no significant difference in terms of personal well-being among participants with no social media addiction, low level of social media addiction and high level of social media addiction. These findings suggest that age, marital status and personal well-being are important risk factors for social media addiction. In the studies related to social media addiction, practices should be developed to increase the personal well-being of the individual, and treatment approaches that take into account the age and marital status should be planned.