Ses altı uçuş hızlarında kanat altı mühimmatların titreşim davranışının yapı-akışkan etkileşimi yöntemi ile sayısal incelenmesi
Numerical investigation of vibration behavior of subwing ammunition at subsonic flight speeds using structure-fluid interaction method
- Tez No: 657460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY KARAÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Engineering Sciences, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Çırpınma Analizleri, Yapı-Akışkan Etkileşimi, Aeroelastisite, Kaldırma ve Sürükleme Katsayıları, Akışkanlar, Flutter Analysis, Structure-Fluid Interaction, Aeroelasticity, Lift and Drag Coefficients, Fluids
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Silah ve Araçları Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Silah Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmasında NACA4412 kanat profili ve kanat altında mühimmat entegresi ile birlikte aeroelastik analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu analizler hücum açısı ve mühimmat entegresinin yerine bağlı olarak toplamda 9 farklı şekilde gerçekleştirilmiştir. Sistem bilgisayar ortamında modellenerek Ansys programı üzerinden 2 yollu Yapı-Akışkan Etkileşim Yöntemi ile incelenmiştir. Sistem Akışkanlar ve Yapısal olarak 2 farklı yöntem kullanılarak modellenmiş çözüm işleminde 2 farklı çözücünün sonuçları birbirini etkileyecek şekilde yapı kurulmuştur. Bu tezin amacı mühimmatın farklı yerlerdeki konumunda titreşim karakteristiğinin belirlenmesi ve nihai tasarım için esaslı iyileştirme çalışmalarının gerçekleştirilmesidir. Çalışmada üç boyutlu olarak sistem modellenmiş ve Ansys içerisinde Yapısal, Akışkan ve System Couple paketleri kullanılarak simülasyon gerçekleştirilmiştir. Aerodinamik katsayılar %2 ile 10 arasında hata payları ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, aeroelastic analyzes were carried out with NACA4412 airfoil and ammunition integration under the wing. A total of 9 different analyzes were carried out, depending on the angle of attack and the location of the ammunition integration. The system was modeled in the Ansys and analyzed with 2-way Structure-Fluid Interaction Method on Ansys program. In the solution process modeled using 2 different methods as System Fluids and Structurally, the structure was established so that the results of 2 different solvents affect each other. The aim of this thesis is to determine the vibration characteristics of the ammunition in different locations and to perform substantial improvement studies for the final design. In the study, the system was modeled in three dimensions and simulation was carried out using Transient, Fluent and System Couple packages in Ansys. Aerodynamic coefficients were determined with margins of 2 to 10%.