The implementations of Aman (Peaceful coexistence and mutual respect) theory and model in first Muslim Fatih of IslamicJerusalem (634–644 CE)
Beytülmakdis'in ilk Müslüman Fatih'inin Aman (Barışçıl bir arada yaşama ve karşılıklı saygı) teorisi ve modeli uygulamaları (CE 634–644)
  1. Tez No: 657461
  2. Yazar: AZKA MADIHAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABD AL-FATTAH EL-AWAISI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Religion, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Beytülmakdis, Müslüman Fatih, Aman Teorisi, Aman Modeli, Çokkültürlülük, Çatışma Çözümü, Islamicjerusalem, Muslim Fatih, Aman Theory, Aman Model, Multiculturalism, Conflict Resolution
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kudüs Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
21. yüzyılda dünya, günlük yaşamın bir parçası olarak çatışma, savaş, etnik temizlik ve işgale tanıklık ediyor. Şimdiye kadar, çatışma çözümündeki en yaygın çerçevelere Batı perspektifi hâkimdir. Bununla birlikte, farklı kültürleri, karakteristikleri ve zorlukları içeren durumlarda sorunların çözümüne dışarıdan bir bakış açısı uygulamak zordur. Bu nedenle, özellikle Batılı olmayan bir bakış açısıyla, çatışmayı önleme ve çözüme yönelik yeni bir boyut acilen gereklidir. El-Awaisi, bu ihtiyaca binaen Aman (barış içinde bir arada yaşama ve karşılıklı saygı) adında yeni geliştirilmiş bir teori ve model oluşturmuştur. Bu teori, Aman'ın çok kültürlü ve çok dinli bir toplumda kurulması amacında olan Müslüman bir görüşü temsil eder. Bununla birlikte, bu teori ve modelin kritik bir tarihsel dönemde uygulanabilirliğine ilişkin daha fazla araştırma yapılmasına hala ihtiyaç vardır. Bu teori ve modellemeyi kullanarak, Beytulmakdis gibi çatışmalarla dolu bir geçmişe sahip bu bölgeye has yapılacak araştırmalar, teorinin uygulanabilirliğini gösterecektir. Ömer b. Hattab'ın önderliğindeki ilk Müslüman“Fatih”,“Beytülmakdis'in”tarihi ve abidevi değişimini işaret ettiğinden, Ömer b. Hattab'ın, Aman'ı çok kültürlü bir toplumda başarıyla inşa edip etmediğini incelemek elzemdir. Bu çalışmada yapılan araştırma ve analiz, Aman teorisinin ve modelinin, ilk Müslüman Fatih döneminde İslâm cumhuriyetinde Ömer b. Hattab tarafından başarılı bir şekilde uygulandığını kanıtlamaktadır. Ömer b. Hattab, Kur'an ve Sünnet'e dayalı olarak Aman'ın temellerini uyguladı. Aman teorisinin Adalet Kavramı, Dışlanma Prensibi, Tadafu Metodolojisi, Yapıcı Tartışma Metodolojisi ve İnsan Onurunu Koruma gibi tüm bileşenlerini uyguladı. Aman modelinin bu unsurları, Ömer'in halifeliği döneminin bölgesel vizyonu, politikası ve sistemi ile uyumlu bir biçimde uygulandı.
Özet (Çeviri)
The world in the 21st century witnesses conflict, war, ethnic cleansing, and occupation as part of everyday life. Until now, the most common frameworks in conflict resolution have been dominated by the Western perspective. However, it is difficult to apply an outsider's perspective to resolving problems in circumstances involving different cultures, characteristics, and challenges. Therefore, a new dimension to conflict prevention and resolution is urgently required, especially provided by a non-Western perspective. El- Awaisi has founded a newly developed theory and model named Aman (peaceful coexistence and mutual respect) as an answer to this need; it represents a Muslim vision to establish Aman in a multicultural and multi-religious society. Nevertheless, this theory and model still requires further investigation regarding the application in a crucial historical period. Dedicated research on the theory and model on a region which has a history full of conflict such as Islamicjerusalem (Bayt al-Maqdis/Beytulmakdis) would demonstrate the applicability of the theory. The first Muslim Fatih lead by Umar Ibn al- Khattab marked the historical and monumental change of Islamicjerusalem, thus it is important to examine whether Umar Ibn al-Khattab had successfully established Aman in the region as a multicultural society. The investigation and analysis of this research proves that the Aman theory and model were successfully applied by Umar Ibn al-Khattab in Islamicjerusalem during the first Muslim Fatih. Umar Ibn al-Khattab implemented the foundations of Aman based on the Quran and Sunnah and applied all the elements of Aman theory such as the Concept of Justice, Principle of Non-Exclusion, Methodology of Tadafu, Constructive Argumentation Methodology, and Preserving Human Dignity. The elements of the Aman model were also implemented in the era of Umar's caliphate in the form of Umar's vision, policy, and system in the region.