Three dimensional aerodynamic analysis of missiles by a panel method
Füzelerin bir panel yöntemiyle üç boyutlu aerodinamik incelemeleri
  1. Tez No: 119407
  2. Yazar: OSMAN BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÖZYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Panel Yöntemleri, burgaç kafesi yöntemi, mermi aerodinamiği, mermi aerodinamiğine döngünün etkileri vı, Panel methods, vortex lattice method, missile aerodynamics, rotational effects in missile aerodynamics. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz füzelerin bir panel yöntemiyle üç boyutlu aerodinamik incelemeleri Başoğlu, Osman Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf ÖZYÖRÜK Eylül 2002, 147 sayfa Mermi tasarımının ilk aşamalarında aerodinamik analizler için panel yöntemleri kapsamlı olarak kullanılmaktadır. Sesüstü ve sesaltı uçuş durumlarında değişik mermi tasarımlarının daha hızlı ve etkin yapılabilmesi için TÜBİTAK-SAGE'ye ait bir panel yazılımı değiştirilmiş ve kabiliyetleri arttırılmıştır. Özel olarak, yazılımın zayıf çözüm özelliği, kullanıcı dostu olmayışı ve zayıf çıktı özellikleri yazılıma yeni kısımlar ekleyerek geliştirilmiştir. Tümleşik grafiksel kullanıcı arayüzü ile birlikte yazılım artık daha hızlı çözüme ulaşmakta, menteşe momenti ve yüzey basınç dağılımını da içeren daha yararlı aerodinamik bilgi sağlamakta ve görüntülenmeye hazır çıktılar üretmektedir. Geliştirilen bu yazılıma TÜBİTAK-SAGE Burgaç Kafesi Yöntemi (TS-VLM) adı verilmiştir.Sparrow, Side Winder, NASA TMX-3310, Basic Finner ve jenerik sarmal kanatlı mermi biçimlerini de içeren doğrulama çalışmalarıyla yazılımın daha önce incelenmemiş kabiliyetleri ve uygulama limitleri saptanmıştır. Analiz sonuçlarının mevcut deney verileriyle yapılan karşılaştırma sonuçlan, yazılımın küçük hücum açılarından makul hücum açılarına kadar (0- 15 derece) kaldırma kuvveti ve dik kuvveti hesaplayabildiğini, yunuslama momentini ise yalnızca küçük hücum açılarında doğru olarak hesaplayabildiğini ve yüksek hücum açılarında yetersiz kaldığını göstermektedir. Ayrıca yazılımın, mermilerin döngülü hareketinden kaynaklanan Magnus momenti, yunuslama ve dönme momenti gibi bazı aerodinamik katsayıları sesüstü hızlarda doğru olarak hesaplayabildiği ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE DIMENSIONAL AERODYNAMIC ANALYSIS OF MISSILES BY A PANEL METHOD Basoğlu, Osman M. Sc., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf ÖZYÖRÜK September 2002, 147 pages Panel methods are extensively used in aerodynamic analysis of missiles in early stages of their development. An existing TUBİTAK-SAGE panel code is modified and improved for routine and more efficient calculation of the aerodynamic coefficients of various missile configurations at subsonic and supersonic flight conditions. Particularly, the poor convergence, user unfriendliness and poor output characters of this code have been improved by modifying and adding new routines to it. Now the code with an incorporated graphical user interface converges faster, gives more useful aerodynamic information, including the hinge moments of the control surfaces and surface pressure distribution, and produces ready-to-visualize outputs. The modified 111and improved code is called the TÜBİTAK SAGE Vortex Lattice Method (TS- VLM). Previously unstudied capabilities and applicability range of this code are also explored in this thesis by carrying out extensive benchmarking studies of the code by solving various missile configurations, such as Sparrow, Sidewinder, NASA TM X -3310, and the generic wrap-around finned missiles. Comparisons of the results with available experimental data indicate that the code can generally compute the lift and normal force coefficients accurately at small to moderate angles of attack (0 to 15 degrees), and the pitching moment coefficient accurately at only small angles of attack (0 to 5 degrees), but Ms to compute these at higher angles. It is also proved that some aerodynamic coefficients related to the rotational motions of the missiles such as Magnus moment, roll and pitch damping coefficients can be computed accurately for supersonic Mach numbers.