Pleurotus sajor-saju ve lentinus edodes türlerinde sıvı kültür yöntemi ile biomass üretimi üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 65748
  2. Yazar: ŞEVKET KARAÇANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı kültür, Pleıırotııs sajor-caju, Lentimıs edodes, derin kültür, biomass, Liquid culture, Pleurotus sajor-caju, Lentimis edodes, submerged culture, biomass
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Pleıırotııs sajor-caju VE Lentimıs edodes TÜRLERİNDE SIVI KÜLTÜR YÖNTEMİ İLE BIOMASS ÜRETİMİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KARAÇANCI, Şevket Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Ali Tannsever Ağustos 1997, 52 sayfa Bu çalışmada, Pleıırotııs sajor-caju ev. ATCC 32078 ve Lentimıs edodes miselleri ile sıvı kültürde en yüksek biomass ve protein miktarını elde etmek için uygun gelişme koşullarının (sıcaklık, pH ve çalkalama hızı) belirlenmesi ve çeşitli tarımsal ve endüstriyel atıkların belirlenen koşullar altındaki biomass verimlerinin saptanması amaçlanmıştır. Sıvı ortam olarak içinde % 1 glukoz, % 2 malt unu, % 0.1 pepton, % 0.5 soya unu, % 1 mısır unu, % 0.2 CaC03, % 0.3 soya yağı (pH 7) bulunan ortam kullanılmıştır. Deneme sonuçlarına göre Pleıırotııs sajor-caju ev. ATCC 32078 misellerinin en yüksek biomass miktarına ulaştıkları sıcaklık 24°C, pH değeri 7.0 ve çalkalama hızı 300 dev/dak olarak bulunmuştur. Lentimıs edodes misellerinin ise en yüksek biomass miktarına ulaştıkları sıcaklık 24°C, pH değeri 4.5 ve çalkalama hızı 300 dev/dak olarak bulunmuştur. Denenen ortamlarda en yüksek biomass miktarı, her iki tür içinde kontrol ortamı olan modifiye Yang ve Jong ortamında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIONS ON PRODUCTION OF BIOMASS ON SPECIES OF Pleurotus sajor-cajn AND Lentimts edodes WITH SUBMERGED CULTURE KARAÇANCI, Şevket MSc in Biotechnoloy Supervisor: Prof. Dr. Ali Tannsever August 1997, 52 pages This study was performed with the aim of determining the effects of different temperature, pH and shaking speed on the amount of biomass and protein content of Pleurotus sajor-caju cv. ATCC 32078 and Lentinus edodes. Moreover biomass and protein yields of different industrial and agricultural wastes that were producted under found medium conditions were determined. Liquid medium containing 1 % glucose, 2 % malt meal, 0.1 % peptone, 0.5 % soybean flour, 1 % corn flour, 0.2 % CaC03, 0.3 % soybean oil (pH 7) was used. According to the results, the highest biomass value for P. sajor-caju was obtained at the temperature of 24°C, pH value of 7.0, and shaking speed of 300 rpm. The highest biomass value for L. edodes was also obtained at the temperature of 24°C, pH value of 4.5, and shaking speed of 300 rpm.