Pleurotus sajor-caju fungusunda kültürel periyoduna ve değişik kültür koşullarına bağlı olarak oksin (indol)-3-asetik asit, IAA) gibberelik asit (GA3) sitokinin (Zeatin) ve bazı absibik asit (ABA) üretimi ve miktarlarını
- Tez No: 77914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. FATİH TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pleurotus sajor-caju, fungus, oksin (indol-3-asetik asit, IAA), gibberellik asit (GA3), sitokinin (zeatin), absisik asit (ABA), bitki büyüme hormonları, Pleurotus sajor-caju, fungus, auxin (indole-3-acetic acid, IAA) gibberellic acid (GA3), cytokinin (zeatin), abscisic acid (ABA), plant growth hormones
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, değişik kültür koşullarında üretilen beyaz-çürükçül fungus Pleurotıus sajor-caju'nun kültür ortamında kültür periyoduna bağlı olarak serbest-, bağlı- ve toplam- formlarda içsel oksin (indol-3 -asetik asit, IAA), gibberellik asit (GA3), sitokinin (zeatin) ve absisik asit (ABA) miktarları ve fungus kuru misel ağırlığı (KMA) saptanmıştır. İçsel -IAA, -GA3, -zeatin ve -ABA miktarlarının tayininde tarayıcı densitometre tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda, çalışmada kullanılan fungusun, tüm kültür koşullarında pri mer ya da sekonder bir metabolit olarak IAA, GA3, zeatin ve ABA sentezledikleri göste rilmiştir. Ayrıca, IAA, GA3, zeatin ve ABA'nın en yüksek düzeylerde sentezlerinin dolayısıyla miktarlarında artmanın olduğu optimum kültür koşullarının, 30 "C sıcaklık, pH 7.5, karbon kaynağı olarak 10.00 g/L glukoz, azot kaynağı olarak 0.5 g/L amonyum dihidrojen fosfat (NH4H2PO4), fosfat kaynağı olarak 0.2 g/L potasyum dihidrojen fosfat (KH2PO4) içeren sentetik besiyeri ve çalkalamalı- karanlık kültür koşullan olduğu saptanmıştır. Bu kültür koşullarında elde edilen en yüksek düzeyde toplam-IAA, -GA3, -zeatin ve -ABA miktarları sırasıyla, 17878.66 ug/mL, 4729.22 ug/mL, 776.75 ug/mL ve 1700.17 u.g/mL olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The amounts of free-, bound-, and total- forms of endogen auxin (indole-3-acetic acid, IAA), gibberellik acid (GA3), cytokinin (zeatin), and abscisic acid (ABA) and dry- weight of the mycelium produced from white-rot fungus Pleurotus sajor-caju in different culture conditions were determined depending on culture periods. A scanning densitometer was used to determine the amounts of endogen -IAA, -GA3, -zeatin and -ABA. As a result of this study, it has been shown that this fungus synthesized IAA, GA3 zeatin and ABA as a primary and secondary metabolite in all culture conditions. The optimum culture conditions were 30 °C and pH 7.5 in synthetic media which contained 10.00 g/L glucose as carbon source, 0.5 g/L ammonium dihydrogen phosphate (NH4H2PO4), as nitrogen source, 0.2 g/L potassium dihydrogen phosphate (K.H2PO4) as phosphate source and shaking-dark culture conditions. In the optimum culture conditions the maximum levels of total-IAA, -GA3, -zeatin and -ABA were 17878.66 ug/mL, 4729.22 ug/mL, 776.75 ug/mL ve 1700.17 ug/mL respectively.