Pleurotus sajor-caju'nun hidroponik kültürde yetiştirilme olanakları üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 45825
  2. Yazar: MERAL ERSAL (MERMER)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pleurotus spp.f su kültürü, yetiştirme ortamı, talaş
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Pleurotus sajor-caju'nun HİDROPONİK KÜLTÜRDE YETİŞTİRİLME OLANAKLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Meral ERSAL (MERMER) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Atila GÜNAY 1995, Sayfa: 47 Jüri : Prof. Dr. Atila GÜNAY Doç. Dr. Yüksel TÜZEL Doç. Dr. Nilgün HALLORAN Ülkemizde ilk kez yapılan bu araştırma P. sajor-caju mantarının hidroponik kültürde üretilmesine yönelik ön çalışma niteliğinde gerçekleşmiştir. 3 aşamalı olarak yapılan çalışmanın ilk aşamasında, besin maddesi bulunmayan ortamlarda misel gelişimi ve mantar üretimi kontrol edilmiştir. Deneme sonunda en uygun sonuç perlit+su (3:1) ortamından 16 günde misel gelişimi sağlanmıştır. Ortamların hiç birinde mantar gelişimi olmamıştır. 2. çalışmada sıvı ortamlarla iki ayrı deneme yapılmıştır. Bunlar arasındaki ikinci denemedeki pamuk tohumu küspesi+su (l:5)+20 g şeker (8.9 g/l) ile birinci sırada yer almıştır. Araştırmanın 3. aşaması sıvı+katılarla yürütülmüş ve 5 ayrı deneme yapılmıştır. Bunlar arasında 5. denemedeki çakıl+kepek (1 PTK+5 su) (3:3:2) ortamından 291.5 g/kavanoz ile en yüksek verim elde edilmiştir. Bu deneme sonuçlan ileride sıvı+katı kültürlerde rahatlıkla P. sajor-caju mantarının üretilebileceğini göstermiştir. Ancak ekonomik açıdan diğer bazı denemelerin mutlaka yapılması gerekir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters thesis RESEARCHES on the PRODUCTION of pleurotus sajor-caju on HYDROPONIC CULTIVATION Meral ERSAL (MERMER) Ankara University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Atila GÜNAY 1995, Page: 47 Jury: Prof. Dr. Atila GÜNAY A8aoe.Prof.Dr. Yüksel TÜZEL A s so o. Prof.Dr. Nilgün HALLORAN This research that has been firstly conducted in our country, was conducted as a pre- study towards the production of P. sajor-caju mushroom in hydroponic culture. The study was held in 3 phases and, at the first phase, mycelia growth and mushroom production were controlled in several media that contain no nutrition. At the end of the experiment, the most suitable result was taken from perlit+water (3:1) medium and mycelia growth was provided in 16 days. In none of the media mushroom growth has been seen. At the second phase, two separate experiment has been done in liquid environments.Cotton seed bagasse (CSB)+water (î:5)+20 g sugar (8.9 g/1) environment placed to the first grade between two environments. At the 3. phase of the research held with liquid+solid materials and 5 difeerent experiments were done. Among these experiments, the highest yield was provided from pebble+bran (1 CSB+5water) (3:3:2) medium with 291.5 g/jar, in the 5.th experiment. These experiments results showed that P. sajor-caju mushroom will be easily produced in liquid+solid media in the future. Kay Words: Pleurotus spp., hydroponic cultivation, growth medium, sawdust,