Rasim Özdenören'in eserlerinde Müslüman ahlakı
- Tez No: 657499
- Danışmanlar: PROF. DR. EJDER OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlâk, İslâm Ahlâkı, Takva, Tasavvuf, Maneviyat, Özdenören, Müslüman Ahlâkı, Modernleşme, Morality, Islamic Morality, Taqwa, Sufism, Spirituality, Özdenören, Muslim Morality, Modernization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ahlâk; davranış, kural, kalıp ve biçimleriyle kişisel ve toplumsal düzeyde geçerliliği kabul edilmiş olan değer yüklü bir sistemdir. Bu değer yüklü sistemin içeriği belirli etmenlerin bağlamında şekillenmektedir. İlgili etmenler içerisinde ayrıcalıklı bir konum teşkil eden din ise ilke ve esaslarını, toplumsal düzeyde ahlâk sistemi ile kaim kılmaktadır. Dolayısıyla tabiatları itibariyle mündemiç olan bu iki sistem üzerinden konuşulacak olursa ahlâktan bağımsız bir dindarlığın teorik düzlemde karşılığı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, pratik düzlemde çağlar boyunca dinin, ahlâk sistemi üzerindeki rolleri de tartışılagelmiştir. Özellikle modernleşme sürecindeki değişim ve gelişimlerin etkisiyle ahlâk sisteminin menşei ve ilkelerine dair birçok düşünür, filozof ve sosyolog farklı fikirler öne sürmüş ve söz konusu fikirler de başta Batı toplumlarında olmak üzere toplumsal düzlemde pratik yansımalarını bulmuştur. İlgili tartışmalar bağlamında Rasim Özdenören, toplumsal düzlemde etkisini sürdüren ve sürdürmekte olan bu din ve ahlâk sisteminin içkin doğasını aşkın boyutlarıyla“Müslüman Ahlâkı”çerçevesinde eserlerine yansıtmış ve işlemiştir. Bu çalışmada ise toplumsal düzlemde din ve ahlâk sistemlerinin bütünleşik boyutları ve modernizmin getirdiği toplumsal değişim sonuçları bağlamında“Müslüman Ahlâkına”dair özgün yaklaşım ve yorumlarda bulunan Özdenören'in eserlerindeki anlatımlar ele alınmıştır. Bu eserler ve anlatımlar dokümantasyon yöntemiyle incelenerek, din sosyolojisi perspektifinde anlayıcı yaklaşımla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Morality is a value-laden system that has been accepted to be valid at the personal and social level with its behavior, rules, patterns and forms. This value focused system is shaped by certain factors. Religion, which holds a privileged position among the related factors, perpetuates its principles permanent within the moral system at the social level. Therefore, if we talk about these two systems which are inherent in nature, there is no theoretical equivalent of religion independent from ethics. On the practical level, however, the role of religion on the moral system has been discussed throughout the ages. Many thinkers, philosophers and sociologists have put forward different ideas about the origin and principles of the moral system, especially with the effect of changes and developments in the modernization process, and these ideas have found practical reflections on the social level, especially in Western societies. In the context of related discussions, Rasim Özdenören has reflected and processed the inherent nature of this religious and moral system, which continuingly have influence on the social level, in the framework of“Muslim Morality”with transcendent dimensions. In this study, in the context of the integrated dimensions of religious and moral systems on the social level and the results of social change brought about by modernism, the expressions in Özdenören's works which make original approaches and interpretations about“Muslim Morality”are discussed. These works and narratives were examined with the documentation method and analyzed with a comprehensive approach from the perspective of religion sociology.