Mukay Elebayev'in hayatı, edebî kişiliği, nesir eserleri ve analizi
The life, literary personality, prose works and analysis of Mukai Elebayev
- Tez No: 657500
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mukay Elebayev, Uzak Jol, Contemporary Kirghiz literatüre
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
XX. yüzyıl başında meydana gelen değişimler, hayatın her alanında olduğu gibi edebiyat sahasında da yeni oluşumlara zemin hazırlamıştır. Değişen hayat ve dünya şartlan çerçevesinde meydana gelen çağdaş Kırgız edebiyatı, kısa sürede önemli bir gelişme göstererek bünyesinden Cengiz Aytmatov gibi bütün dünyaca okunan büyük bir yazar çıkarmıştır. Böylesine büyük bir yazar yetiştiren çağdaş Kırgız edebiyatını oluşturan kalemlerin başında Mukay Elebayev gelmektedir. O, ortaya koyduğu eserlerle çağdaş Kırgız edebiyatının gelişmesini sağlamış, birçok yazar ve şaire örnek olmuştur. Aynı zamanda, usta eleştiri yazılanyla profesyonel eleştiri anlayışını yerleştirmiş, eleştirinin sadece edebiyat çerçevesinde olmasını, genç yazarların bu bağlamda değerlendirilmesi ve yetiştirilmesinin gerektiğini belirtmiştir. Çağdaş Kırgız edebiyatımn ilk romanı Uzak YoVu kaleme alan Mukay Elebayev, özellikle küçük hikâye alanında başarı göstermiştir. Onun hikâyelerinde gerçek Kırgız hayatının tezahürleri yer alır. O, birçok çağdaşı gibi devrinin propagandalarını değil, hayatta var olan gerçekleri konu etmiştir hikâyelerine. Bu noktada, onun nesir eserlerini“1916-1943 yıllan arasındaki Kırgız hayatının edebî bir aynası”na benzetebiliriz. Bir yazar için oldukça genç bir yaşta, 38 yaşında, vefat eden Elebayev usta bir kalem erbabı olmasının yanında, 1940 yılında kaleme aldığı tiyatro eseriyle, çağdaş Kırgız edebiyatında Sovyet rejimini eleştiren ilk eseri ortaya koymuş cesur bir yazardır üstelik. Elinizdeki çalışma, birçok ilke imza atmış öncü yazar Mukay Elebayev'i çeşitli yönleriyle Türk okuruna tanıtmayı amaçlamaktadır. Türk dünyası edebiyatı çerçevesi içinde, çağdaş Kırgız edebiyatı üzerine yapılacak çalışmalar büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Social changes at tum of the 20th Century paved the way for new begining in almost every sphere o f the life, including literatüre. The contemporary Kirghiz literatüre emerged as a result and it brought up many writers such as widely known Kirghiz writer Chingiz Aitmatov. Mukay Elebayev is one o f the pioneers o f this literatüre. His works help Kirghiz literatüre develope and set a sample for many others. He especially with his critical vvritings set the professional critical mentality by saying that the critique should only be around literatüre. This study shovvs different features o f Mukay Elebayev who initialized in many genres in literatüre, and aims at dissaminating his works even in Turkey. It also fills in the gap in the field o f literatüre o f the Turldc world.