Televizyonda gündüz kuşağı programalarının anlatı yapısı ve izleyici profili
Narrative structure of daytime tv shows and audince profile
  1. Tez No: 657579
  2. Yazar: ZEHRA DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT İLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Çalışmalar, Gündüz Kuşağı, Alımlama, İzleyici Profili, Söylem Analizi, Cultural Studies, Daytıme Tv Shows, eception, Audiences Profile, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Türkiye'de son zamanlarda hızla artan ve popüler kültür ürünü olan gündüz kuşağı televizyon programları, bir eğlence unsuru olarak izleyicilerin hayatlarında önemli bir yer işgal etmektedir. Yapılan çalışma, izleyicilerin gündelik hayat ve toplumsal iletişim bağlamında bu programlarla kurduğu ilişkiyi ele alması açısından önemlidir. Çalışmanın amacı televizyonda gündüz kuşağı programlarının anlatı yapısı ve izleyici profilini belirlemektir. Çalışmanın örneklemini gündüz kuşağı programları Çağla ile Yeni Bir Gün, Doya Doya Moda, Esra Erol da, Neler Oluyor Hayatta, Gelinim Mutfakta, Gerçeğin Peşinde, Gülşen'le İkinci Sayfa, Kendine İyi Bak, Kuaförüm Sensin, Müge Anlı ile Tatlı Sert, Yemekteyiz, Zahide Yetişle, Zuhal Topal'la Sofrada oluşturmaktadır. Araştırmada izleyici yorumları, gündüz kuşağı programlarının ınstagram hesapları üzerinden eleştirel söylem analizi yöntemi ve görüşme tekniği ile incelenmiştir. Çalışmanın verileri, Teun A. van Dijk'ın Eleştirel Söylem Çözümlemesi'nde kullandığı“makro”ve“mikro”yapılarına ve Hall'un“kodlama-kodaçımlama”modeline göre analiz edilmiştir. İzleyicilerin gündüz kuşağı programları ile kurduğu ilişki, gündelik hayat ve toplumsal durumu ile bağlantılıdır. İzleyici aktiftir; fakat medya iletilerine tamamen direnç gösterememektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, rapidy increasing tv shows in Turkey which are popular culture prodıction occupy important part of audinces' lifes. This study is significant in terms of daily lifes of audiences and social communication and their relationship between them. The aimof this study determining the profile of audinces and narrative structure of daytıme tv shows. Paradigm of this study consist of daytıme tv shows as Çağla ile Yeni Bir Gün, Doya Doya Moda, Esra Erol da, Neler Oluyor Hayatta, Gelinim Mutfakta, Gerçeğin Peşinde, Gülşen'le İkinci Sayfa, Kendine İyi Bak, Kuaförüm Sensin, Müge Anlı ile Tatlı Sert, Yemekteyiz, Zahide Yetişle, Zuhal Topal'la Sofrada. Audiences' comments are examined with discourse analysis and interview tecnique day tıme tv shows ınstagram accounts. Dates of study are anlysed according to macro ve micro structures whic are used in critical expression analysis of Teun A. Van Dijk and Hall's encoding/decoding method. The relationship of audiences with day tıme tv shows are related with Daily life of them and social statue. İt has beeb reached that the effect of media messages are not strong on audiences and theyare both active and can't nesist to message totally.