Okul öncesi dönemdeki çocukların matematiksel akıl yürütme becerilerine kodlama eğitiminin etkisi
The effect of coding training on the mathematical reasoning skills of preschool children
- Tez No: 657623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, matematiksel akıl yürütme, kodlama eğitimi, kodlama, preschool period, mathematic education, mathematical reasoning, coding
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemdeki çocukların matematiksel akıl yürütme becerilerine kodlama eğitiminin etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020 – 2021 eğitim öğretim yılında Adana il merkezine bağlı Çukurova ilçesinde yer alan bir ilkokulun anasınıflarına devam etmekte olan 29 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada, ön test - son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın deney grubunda 17 çocuk, kontrol grubunda ise 12 çocuk yer almaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ile Ergül (2014) tarafından geliştirilen“Erken Matematiksel Akıl Yürütme Becerileri Değerlendirme Aracı”kullanılmıştır. Müdahale öncesinde değerlendirme aracı her iki gruba da ön test olarak uygulanmıştır. Ardından deney grubuna“Kodlama Eğitim Programı”uygulanırken kontrol grubundaki çocuklar normal eğitim müfredatlarına devam etmişlerdir. Müdahale sonunda ise değerlendirme aracı her iki gruba son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler, betimsel istatistiksel ve normallik testi sonuçları dikkate alınarak analiz edilmiştir. Araştırma sonunda, kodlama eğitiminin çocukların matematiksel akıl yürütme becerileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken, deney grubuna uygulanan müdahale programı sonrasında deney grubundaki çocukların matematiksel akıl yürütme becerileri son test puanlarının kontrol grubundaki çocukların son test puanlarından istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effect of the coding training programme on preschoolers' mathematical reasoning skills. The sample consisted of 29 children who were attending kindergarten classes in a primary school in Çukurova a district of Adana province in the 2020-2021 academic year. In this study, the pre-test – post-test control group design was used. The participants of that study are 17 children in the experimental group and 12 children in the control group. The general information form prepared by the researcher and the“Evaluation Instrument for the Early Mathematical Reasoning Skills”developed by Ergül (2014) were used as data collection tools in the study. Before the intervention, the evaluation instrument was applied to both groups as pre-test procedures, then, while the“Coding Training Program”was applied to the experimental group, the children in the control group were continued to be taught by the application of the regular education curriculum. At the end of the intervention, the evaluation instrument was applied to both groups as a post-test. Afterwards, the data obtained from the instruments were analyzed primarily by descriptive statistics and normality tests. At the end of the research, it was determined that the coding training programme has a statistically significant effect on children's mathematical reasoning skills. Moreover, there was a statistically significant difference between the experimental group and control group in the post-test, while there was no significantly difference between the groups according to the pre-test outcome. This finding shows that according to the post-test outcome, the children in the experimental group performed better than the children in the control group.