Ölü tavukların kompost yöntemiyle değerlendirilmesi
Dead birds disposal by composting
- Tez No: 65764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Composting, dead bird
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV ÖZET ÖLÜ TAVUKLARIN KOMPOST YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ BAYRAKTAR, Ö. Hakan Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Ali ALTAN Temmuz 1997, 53 sayfa Çalışmada ölü tavukların kompost yöntemi ile değerlendirilebilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Ölü tavuklar karbon kaynağı olarak buğday şamam ve talaş, azot kaynağı olarak taze yumurtacı gübresi kullanılarak kompostlaştırılmıştır. İşlem birinci ve ikinci aktif dönem olarak adlandırılan iki ayrı aşamada gerçekleştirilmiştir. Ölü tavuklar ve diğer materyallerin tartılarak kompost ünitesine yerleştirilmesi ile başlayan ve 26 gün süren birinci aktif dönemta, merkez, alt orta ve üst katman sıcaklıklarının yanısıra, çevre sıcaklığı da ölçülmüştür. Materyaldeki hacim değişimi de günlük olarak izlenmiştir. Birinci aşama sonunda ünite boşaltılarak materyal tartılmış ve ağırlık değişimi belirlenmiştir. Aktarma sonrasında materyal karıştırılarak tekrar kompost ünitesine yerleştirilerek ikinci aktif dönem başlatılmıştır. Çevre sıcaklığı dışındaki diğer tüm ölçümler bu dönemta da gerçekleştirilmiştir. Deneme boyunca kompostlaştırma için gerekli sıcaklığa ulaşılmıştır. Elde edilen komposton azot, fosfat ve potas içeriğinin de gübreleme amaçlı kullanılabilecek düzeyde olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar ışığında ölü tavukların kompost yöntemi ile değerlendirilebileceği kanısına varılmıştır. Anahtar kelimeler : kompost, ölü tavuk
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEAD BIRDS DISPOSAL BY COMPOSTING BAYRAKTAR, Ö. Hakan MSc in Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali ALTAN July 1997, 53 pages The aim of the experiment was to determine the suitability of composting of dead birds disposal. Dead birds were composted with straw, sawdust as a carbon source and fresh poultry manure as a nitrogen source in two stages. The first stage, started when dead birds and the other materials were settled into the composting unit, and lasted 26 days. The core, bottom, central and top layers and ambient temperature were measured every day in the first stage. Second stage was started after turning, lasted 16 days. The same measurements were done, except ambient temperature at this stage. Composting temperature was reached during both stages. Dry matter, nitrogen, phosphorus and potash anayses were performed. Results have shown that composting process can be used to dispose of the dead birds.