Tüketicilerin kredi kullanma sürecinde banka tercih nedenleri: Tekirdağ/Süleymanpaşa ilçesinde bir araştırma
The reasons of bank preferences in the process of consumers' credit use: A study in Süleymanpaşa district of Tekirdağ province
- Tez No: 657642
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SELİM SELVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, banka, tüketici kredisi, Tekirdağ, Consumer, bank, consumer credit, Tekirdağ
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Banka hizmet pazarlama faaliyetleri günün şart ve isteklerine göre sürekli olarak değişime uğramaktadır. Bunun nedeni de yoğun rekabet ortamında bankaların tüketicilerin değişen yaşam koşul ve isteklerini göz önünde bulundurmak zorunda olmalarıdır. Kredi pazarlama faaliyetleri de bankanın pazar faaliyetlerinin bir parçasıdır. Bireysel kredilerde vade, faiz vb. parasal faktörler hariç tüketicilerin kararında etkili olan başka faktörlerde vardır. Özellikle teknolojide yaşanan değişim ile artık banka şubeleri akıllı telefonlar ile cebimize kadar inmiştir. Kredi kullanmaya kadar birçok bankacılık işlemi tek bir tuş ile gerçekleştirilebilmektedir. Tüketicilerde bankaların bu teknolojileri yakından takip etmelerini önemsemekte hızlı ve hatasız bir şekilde işlemlerini gerçekleştirmek istemektedirler. Bunların dışında tüketicilerin bankaya güven duyması, bankanın imajı vb. gibi birçok faktör tüketicilerin kredi kullanımında banka tercihlerini etkilemektedir. Kısaca bankalar tüketicilere kredilerini pazarlarken birçok unsuru göz önünde bulundurmalıdır. Bu çalışmada tüketicilerin kredi kullanımında banka tercihinde hangi unsurların daha önemli olduğu tüketicilere yapılan anketler ile belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonunda tüketicilerin bankadan kredi çekerken krediyi kolay alabilmesi, faiz, vade, masraf gibi etmenlerin tüketicilerin banka tercihinde büyük öneme sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Tüketicilerin kredi kullanımında banka tercihinde en az etkili olan unsurlar ise bankanın iç ve dış görünümü, bankanın reklamları, arkadaş, aile ve akraba tavsiyesi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bank's service marketing activities are constantly changing according to the conditions and demands of the day. The reason for this is that in an intense competitive environment, banks have to consider the changing living conditions and desires of consumers. Credit marketing activities are also part of the bank's market activities. Maturity, interest, etc. in retail loans, apart from monetary factors, there are other factors that affect the decision of consumers. Especially with the change in technology, bank branches have reached consumers' pockets with smart phones. Many banking transactions, up to using credit, can be performed with a single click. Consumers care that banks follow these technologies closely and want to perform their transactions quickly and without error. Apart from these, consumers trust the bank, the image of the bank, etc. Many factors such as, affect the bank preferences of consumers in using credit. Briefly, banks should consider many factors while marketing their loans to consumers. In this study, it has been tried to determine which factors are more important in the choice of banks in the use of credit by the consumers through the questionnaires. As a results, it was concluded that factors such as the consumers' ability to take the loan easily while taking out loans from the bank, interest, maturity and expenses are of great importance in the choice of banks. The least influential factors in consumer credit utilization are the internal and external appearance of the bank, the bank's advertisements, and the recommendations of friends, family and relatives.