Pamuk tarımı yapılan Menemen Ovası topraklarında verim, toprağın organik madde miktarı ve mikrobiyolojik aktivite üzerine farklı toprak işleme yöntemlerinin etkileri
  1. Tez No: 65766
  2. Yazar: M.ATALAY BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇENGEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cotton, microbiological activities, cultivation systems, organic matter, Plain of Menemen
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
III ÖZET PAMUK TARIMI YAPILAN MENEMEN OVASI TOPRAKLARINDA VERİM, TOPRAĞIN ORGANİK MADDE MİKTARI VE MİKROBİYOLOJİK AKTİVİTE ÜZERİNE FARKLI TOPRAK İŞLEME YÖNTEMLERİNİN ETKİLERİ BİÇER, M.Atalay Doktora Tezi, Toprak Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi;Prof. Dr.Muzaffer ÇENGEL Ekim,1997, sayfa Bu tezde, Menemen ovasında pamuk tarımında farklı toprak işleme yöntemlerinin verim, toprağın organik madde miktarı ve mikrobiyolojik akti- vitesine etkileri incelenmiştir. Çeşitli toprak derinliklerinde (0-5 cm, 0-10 cm, 0-15 cm, 0-20 cm ve 0- 25 cm) toprağın organik madde miktarı, mikroorganizma sayıları ve biyo-kimyasal aktivitelerde meydana gelen değişimler yapılan analizlerle saptanarak grafikleri ortaya konmuştur. Çeşitli toprak işleme yöntemlerinin pamuk verimlerine etkisi incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Goble disk (0-10 cm ) aleti ile yapılan uygulamanın toprağın mikrobiyolojik ve biyokimyasal aktivitesini olumlu ve dengeli yönde etkilediği, toprak organik maddesini ve pamuk verimini arttırıcı bir uygu lama olduğu saptanmıştır. Anahtar kelimeler Pamuk, mikrobiyolojik aktivite, toprak işleme yöntemleri, organik madde, Menemen ovası
Özet (Çeviri)
İV ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT TILLAGES ON YIELD, ORGANIC MATTER AND MICROBIOLOGICAL ACTIVITIES IN SOIL AT COTTON AREAS IN MENEMEN PLAIN BİÇER, M.Atalay Agr. Engineer Supervisor Prof. Dr. Muzaffer ÇENGEL October, 1997 pages In this thesis, effects of different tillages on yield, amount of organic matter and microbiological activities in soil were determined at cotton areas in Menemen plain. The changes in every treatments were showed graphically for different depths of soil (0-5 cm, 0-10 cm, 0-15 cm, 0-20 cm and 0-25 cm). Yields of cotton were estimated by statistical methods to determine differences between treat ments. At the result of this study are determined that Goble Disk (0-10 cm) has positivly and balanced effected on microbiological and biochemical activities and also this application has increased yield of cotton and amount of organic matter in soil.