Topraksız kültürün ibreli türlerde çelikle köklendirmeye uygunluğu üzerine bir çalışma
- Tez No: 65767
 - Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN SEVGİCAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Adi Porsuk, Ebe Sarıçamı, Yetiştirme ortamları, Çelikle üretim, Topraksız Kültür, IBA, Common yew (Taxus baccata), Midwife Scotch pine (Pinus sylvestris L. subsp. hamata (Steven) Fomin var. compacta TOSUN), Rooting media, Soilles culture, propagation by cutting, IBA
 - Yıl: 1997
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
IV ÖZET TOPRAKSIZ KÜLTÜRÜN İBRELİ TÜRLERDE ÇELİKLE KÖKLENDİRMEYE UYGUNLUĞU ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA COŞGUN, Selma Yüksek Lisans Tezi; Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr: Ayten Sevgican OCAK 1997, 60 sayfa Bu çalışma Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğüne ait demir konstrüksiyon cam örtülü serada sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde olmak üzere iki kez yapılmıştır.. Deneme 3 tekerrürlü, 3 faktörlü tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak düzenlenmiştir. 1. faktör tarımsal pomza, tarımsal perlit, kula cürufu ve orman toprağının kullanıldığı 4 farklı köklendirme ortamıdır. 2. faktör farklı sulama sulama şeklidir. Çeliklerin yansı Hoagland ve Arnon (1939) tarafından önerilen komple besin eriyiği ile günlük olarak sulanmıştır. 3. faktör ise, farklı dozlarda kullanılan IBA (İndole-3-Butric acid) ile ilgilidir. IBA dozları Adi Porsuk türünde her iki dönemdede 0 -1500-3000ppm, Ebe Sarıçamında sonbahar döneminde 0 -1500- 3000 ppm, ilkbahar döneminde 2500- 5000- 7500 ppm olarak ayarlanmıştır. Denemede en iyi sonuçlar Adi Porsuk türünde ilkbahar döneminde besin solüsyonuyla günlük olarak sulanan pomza ortamından elde edilmiş ve pomzayı yine aynı koşullardaki perlit ve cüruf ortamları izlemiştir. En kötü sonuç orman toprağındaki çeliklere ait olmuştur. Bu türde IBA'nın çelik köklenmesi üzerine önemli bir etkisi gözlenmezken, Ebe Sarıçamında 7500ppm dozundaki hormon uygulaması çeliklerin köklenme yüzdesinde, artışa neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON POSSIBILITIES ROOTING BY CUTTING IN SOFTWOOD SPECIES OF SOILLES CULTURE COŞGUN, Selma MSC in Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Ayten SEVGİCAN JANUARY 1997; 60 pages This study was carried out during spring and autmn seasons in a glasshouse belonging to the West Blacksea Forest Research Institute. Experiments were designed according to completely randomized desing with three replicates. Three factors were investigated in the experiments. The first factor was different rooting media that are pumice, perlite,Kula pumice and forest soil. The second factor was applying nutrient solution. Nutrient solution recomended by Hoagland and Arnon (1939) was applied to the half of cuttings, and tap water was given to the others as a control. The third factor was using of IB A (Indole-3-Butric Acid) at different dosages. These dosages were 0-1500- 3000 ppm for Common Yew (Taxus baccata L.) in each period. 0-1500-3000 ppm for Midwife Scotch pine (Pinus sylvestris L. subsp. hamata (Steven) Fomin var. compacta TOSUN) in Autumn period, and 2500-5000 and 7500 ppm in Spring period. At the end of study the best results were determined in pumice medium given nutrient solution daily in spring period for Common yew. This medium was followed by perlite and Kula pumice. Forest soil gave the worst results. For Common yew, there was no significant effect of IBA on rooting. For Midwife Scotch pine, applying IBA (7500 ppm) increased rooting percentages.