Türkiye'de matematik eğitimi alanında problem çözmeye yönelik yapılan çalışmaların bir içerik analizi
A content analysis of research for the problem-solving in mathematics education in Turkey
- Tez No: 657677
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: problem çözme, matematik eğitimi, içerik analizi, makaleler, tezler, problem solving, mathematics, content analysis, articles, theses
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 2000-2020 yılları arasında Türkiye'de matematik eğitimi alanında problem çözmeye yönelik yapılan çalışmaların içerik analiz yöntemiyle incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Problem çözme ile ilgili çalışmalara bakıldığında 2005 yılından itibaren çalışmaların arttığı, en çok ortaokul öğrencileriyle çalışıldığı, en fazla nicel araştırma yöntemleri ile deneysel araştırma deseninin uygulandığı görülmektedir. Veri analiz tekniklerinden en fazla betimsel istatistik yönteminin tercih edildiği, test veri toplama aracının ise en fazla kullanıldığı belirlenmiştir. Problem çözmeye yönelik çalışmaların sonuçlarına göre katılımcıların rutin olmayan problem çözme ve yaratıcı problem çözme becerileri bakımından yeterli olmadığı görülmüştür. Katılımcıların okuma becerisinin problem çözme becerisinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Problemi çözme sürecinde problemi anlama, plan yapma ve değerlendirme basamaklarında ise katılımcıların yeterli olmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Çalışmalardan elde edilen sonuçların gelecek çalışmalara yön vermede belirleyici bir kaynak olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu alandaki eğilimleri göstermesi açısından araştırmacılara bir rehber niteliğinde olacağı beklenmektedir. Çalışmalar incelendiğinde okul öncesi dönem çocuklarıyla yapılan çalışmaların az sayıda olduğu görülmektedir. Problem çözme becerisinin temellerinin atılması adına okul öncesi dönem çocuklarıyla çalışmalara ağırlık verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, between the years 2000-2020 aimed to investigate the working methods of content analysis done to solve problems in the field of mathematics education in Turkey. Method: In this study, document review method, one of the qualitative research methods, was used. Content analysis method was used in the analysis of the data. Findings: When looking at the studies on problem solving, it is seen that the number of studies has increased since 2005, mostly secondary school students are employed, and quantitative research methods and experimental research design are applied the most. Among the data analysis techniques, it was determined that the descriptive statistics method was preferred the most, and the test data collection tool was the most used. According to the results of the problem solving studies, it was observed that the participants were not sufficient in terms of non-routine problem solving and creative problem solving skills. It was concluded that the reading skill of the participants was effective in problem solving skills. In the process of problem solving, it was found that the participants were not sufficient in understanding the problem, making plans and evaluating the problem. Result: It is thought that the results obtained from the studies can be used as a determinant resource in guiding future studies. It is expected to serve as a guide for researchers in terms of showing trends in this field. When the studies are examined, it is seen that there are few studies conducted with preschool children. In order to lay the foundations of problem solving skills, it is recommended to concentrate on working with preschool children.