Oyun senaryolarıyla durumsal öğretim modeli uygulamasının ortaokul öğrencilerinin taktik bilgisi, beceri gelişimi, motivasyonları ve maç performansları üzerine etkisi
Effects of situated game teaching through set plays model on secondary students' tactical knowledge, skill level, game performance and motivation in physical education
  1. Tez No: 657701
  2. Yazar: MUSTAFA ÇABITÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DEVRİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Model Temelli Öğretim, Durumsal İlgi, Algılanan Yeterlilik, Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler, Badminton, Model Based Teaching, Situational Interest, Perceived Competence, Behavioral Regulation in Exercise, Badminton
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmanın amacı, oyun senaryolarıyla durumsal öğretim modeli (OSDÖM) ile 10 derslik badminton uygulamasının ortaokul öğrencilerinin badminton taktiksel bilgi, beceri gelişimi, maç performansları ve motivasyonları üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya iki beden eğitimi öğretmeni ve sekiz sınıf katılmıştır. Oyun senaryolarıyla durumsal öğretim modeli gruplarında 79 öğrenci, geleneksel öğretim modeli gruplarında ise 79 öğrenci yer almıştır. Araştırmada yarı deneysel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistik ve grupların ön test-son test, grup içi ve gruplar arası farkını belirlemek için karışık ölçümler için ANOVA ve MANOVA testleri uygulanmıştır. Bulgulara göre her iki öğretim modeli ile badminton öğrenimi gören öğrencilerin badminton taktiksel bilgi, beceri gelişimi ve maç performanslarıson test değerleri ön test değerlerine göre anlamlı düzeyde yükselmiştir. Bonferonni takip testleri OSDÖM gruplarının taktiksel bilgi, beceri gelişimi ve maç performanslarının geleneksel öğretim gruplarına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca durumsal ilginin ilgilenme isteği ve meydan okuma alt boyutlarında OSDÖM gruplarının geleneksel öğretim modeli gruplarına göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Algılanan yeterlilik ve egzersizde davranışsal düzenleme bulgularında gruplar arasında istatistiksel olarak fark görülmemiştir. Sonuç olarak, 10 derslik OSDÖM ile badminton uygulamasının öğrencilerin badminton durumsal ilgi, taktiksel bilgi, beceri gelişimi ve maç performans düzeylerini geliştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine effects of 10 lessons situated game teaching through set plays model on secondary students' tactical knowledge, skill level, game performance and motivation in physical education. Participants were two physical education teachers and their eight classes. There were 79 students in situated game teaching through set plays model and 79 students in technique-focused model. Semi-experimental design was utilized. Data were calculated with descriptive statistics, ANOVA and MANOVA. Results indicated that students', who completed badminton units in both model, badminton tactical knowledge, skill level and game performance significantly increased from pre and post tests. Results also showed that participants who completed situated game teaching through set plays model had higher scores on tactical knowledge, skill level and game performance than technique-focused group. Students who completed 10 lesson badminton unit via situated game teaching through set plays model had higher challenge and attention demand sub-domains of situational interest than technique-focused groups students. There was no significant difference between two models in terms of perceived competence and behavioral regulation in exercise variables. As a conclusion, it was determined that 10 lesson situated game teaching through set plays model badminton intervention improved secondary school students' situational interest, tactical knowledge, skill level and game performance.